Премиерът Борисов и колегата му Заев пристигнаха в Благоевград (Снимки: Цветан Томчев, ТРУД)

Снимка: Цветан Томчев

Снимки: Цветан Томчев, ТРУД

Премиерът на Македония Зоран Заев и вицепремиерът Красимир Каракачанов седнаха в кафене в Благоевград.

Заев пристигна в Благоевград малко след 15.30 ч. и беше посрещнат от Красимир Каракачанов, кмета д-р Атанас Камбитов и областният управител Бисер Михайлов. След това четиримата, заедно с български и македонски министри, седнаха заедно в заведение близо до пл. "Македония", където от 17 часа ще се състои церемонията по съвместното отбелязване на 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Към 16.30 ч. в града пристигна и премиерът Бойко Борисов. Той отиде направо в кафенето, където го очакваха двете делегации. Преди да влезе даде автографи на деца.

Междувременно, от паметника на Тодор Александров стартира шествие на ВМРО, което ще се влее в тържествата на централния площад.

Точно преди една година на 2 август, Борисов и Заев се поклониха пред паметта на Гоце Делчев в Скопие по повод отбелязването на 114-тата годишнина от избухването на въстанието. Церемонията по полагане на венци се състоя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”

В Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който беше подписан на 1 август 2017 г. от двамата премиери, е договорено, че страните ще организират по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България