Заклани на колело

Нямало джихадисти в Таджикистан? Глупости!

Джей Остин и Лорън Гейгън обикалят над 20 държави на колелета, за да докажат на света, че всички хора са добри, вероятно включвайки и джихадистите от ислямска държава. „Злото е една концепция, която е измислена за да се справи с комплексите на хората.“ За съжаление, самите джихадисти не са били наясно с тая готина кауза и взели, че ги заклали двамата в Таджикистан като добичета. Ей това са плодовете на либералната демокрация и поколението „Обама“ - огромни маси хипер позитивни ентусиасти, пръскащи се по шевовете от готини каузи, и скъсали всякаква връзка с реалността и главния мозък. Жалко за хората. Пълен ужас е това.

Начетох се на неграмотни коментари на тема ИДИЛ и Таджикистан. В Таджикистан нямало ИДИЛ, между ИДИЛ и Таджикистан нямало нищо общо. Явно, никой от писалите въпросните глупости никога не е чувал за вилаета „Хорасан“ – централноазиатското подразделение на ИДИЛ. Основните му бази се намират в Афганистан, но оперативната му дейност, включваща и местни структури, обхваща и съседните страни, включително Таджикистан. Явно, никой не си е дал труда да погледне поне картата или да се позаинтересува какво се случва на таджикско-афганистанската граница в последните години. А какво да кажем за централноазиатските бойци на ИДИЛ в Сирия и Ирак, сред които именно таджиките бяха много широко представени, а някои от тях се отличиха като най-опитните шофьори на джихад мобили?

Прави ми впечатление, че много от пишещите пребивават в щастливо неведение за процесите, протичащи в Централна Азия през последните десетилетия. Цялата зона, включваща бившите съветски републики и китайски Синдзян (Афганистан и Пакистан нямат нужда от споменаване), отдавна се е превърнала в потенциална фронтова полоса, която всеки момент може да експлодира. Казано накратко, освен ИДИЛ, в Таджикистан и региона разцъфтява цял букет от ислямистки приказни герои като ислямската партия на Туркестан (представена и в Сирия), класическата Ал Кайда, ислямското движение на Узбекистан и още и още.

Да, няма спор, Таджикистан е прекрасно място за вело походи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари