Законът за киберсигурността е „зелена светлина“ за бърз обмен на данни

Законопроектът за киберсигурност ще регулира мрежовата и информационната сигурност на администрацията, както и изискванията тя да осигурява и отговаря за сигурността и използваните от нея информационни системи. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков при представяне на Доклада на Комисията по транспорт относно гласувания в сряда на първо четене Закон за киберсигурността.

"По този начин ще бъде осигурена адекватна защита и трансфер на лични данни, което е крайно необходимо, за да заработи електронното правителство и административната реформа, така, както всички си го представяме“, добави Вълков.

Законът бе внесен от Министерски съвет като компетентни органи по него са МВР, Агенция „Национална сигурност“, Министерство на транспорта и ДА „Електронно управление“. Текстовете въвеждат изпълнението на Директива на ЕС 2016/1148, с която ще се уеднаквят националните с европейските процедури за намаляване на бюрокрацията при взаимодействието им. Ще се въведе и формуляр за докладване на инциденти, с който държавните органи да изискват помощ при нужда.

Съвет по киберсигурността ще бъде създаден като консултативен орган на МС, а премиерът ще назначава национален координатор по киберсигурността. Другите две компетентни институции ще бъдат Национално единно звено за контакт и Национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България