Закон цери народа от шарлатани

Знахарите и баячите ще могат да лекуват, само ако станат здравни бакалаври

Всички лечители трябва да бъдат регистрирани

Всички лечители, знахари, баячи, фитнес инструктори и други немедицински лица, които практикуват нетрадиционни форми на терапия и диети, вече няма да имат право на това, ако не притежават поне диплома за здравни бакалаври. Това предвиждат промени в Закона за здравето, които са в процес на обществено обсъждане.

Целта е да бъдат предпазени хората от нежелани здравословни последствия в резултат на невежество и липса на нужните познания. В момента конвенционалната медицина по закон може да се практикува единствено от медицински лица, но неконвенционалните методи на лечение са позволени на всеки който притежава дори само диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведени 4 семестъра (2 години) в медицинско училище. С промените нетрадиционни терапии ще могат да прилагат само бакалавари и магистри по “Медицина”, “Дентална медицина”, “Фармация”, специалисти или бакалаври по професионално направление “Здравни грижи”.

Промените предвиждат още от неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху здравето да отпадне диетиката, по-известна като гладолечение. Това ще могат да прилагат само висококвалифицирани лекари специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност.

За нуждата от промяна в закона в тази насока се заговори в края на миналата година, когато млада българка с рядък тумор, изгуби гърдата си вследствие на лечението на съмнителен знахар в Бразилия.

Ако проектонаредбата бъде гласувана от депутатите, всички видове лечители трябва да бъдат регистрирани, а дейността им – следена от контролни органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве