Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Закриват две селски училища в Търговищко, няма деца Издръжката на ученик стига до 3000 лв., при стандарт от 1611 лв.

Снимка: Архив

Оптимизиране на общинската училищна мрежа, със затваряне на две основни селски училища и насочването на децата към средищни, предлага кметската администрация в Търговище. На практика двете училища се самозакриват, тъй като учениците в тях са много под минимума за провеждане на занятия и делегираните бюджети въобще не могат да поемат издръжката им.

В средищното в Буйново, където учат деца от три села, се очаква да има 53 ученика от 1 до 7 клас включително. В това в Руец пък би трябвало да влязат само 38 ученика.

При стандарт за 1 ученик от 1611 лв., издръжката на едно дете там е 2800 – 3000 лв. За дофинансирането на двете учебни заведения трябва да се осигурят над 213 000 лв. от общината и бюджетите на големите училища в града.

По тази причина се внася предложение в Общинския съвет за закриването на училищата в двете села и насочване на децата към други по-големи, които са в най-близките населени места.

Предвижда се общината да кандидатства за средства за ремонти и оборудване на приемащите учебни заведения в общ размер на 270 000 лв.

От местната администрация припомниха, че последната оптимизация на училищната мрежа е била през 2008 г. Оттогава досега децата са намалели с близо 1200. Всяка година вече са с по над 200 по-малко, спрямо предходната.

Ниската раждаемост и засилената миграция са причините за намаляването и затварянето на класните стаи. Особено проблемни били последните 3 години. Като пример посочиха, че в Руец например преди 3 години в училището е имало 100 деца. Сега се очаква да са 38, но вероятно не биха стигнали и толкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.