Закриват министерството за Българското европредседателство в четвъртък

Как „зелените“ подведоха всички Докога Борисов ще им го позволява

Меган Маркъл се похвали с наедряло коремче

Правим с Китай евтини автобуси на ток

Извергът от хотела: „Трябваше да го направя“ Забил ножица в окото на жертвата, защото се подразнил, че е останало отворено

БАБХ проверява случая с хранително натравяне на ученици от Варна

По 300 евро бонус предложи френското правителство на полицаите, мобилизирани за протестите на „жълтите жилетки“

Шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев: Не купувайте храни от багажници на коли и крайпътни търговци

Франция въвежда данък за технологичните гиганти Кръстен е ГАФА - на Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон

Градският ученически парламент в Търново дари обувки, дрехи и играчки на детски център Членовете събраха над 3200 лева за благотворителната кауза за малчуганите в с.Ново село

Столичната полиция издирва Стефан Манчев

Шеф на „Герена“: „Левски“ няма да последва съдбата на ЦСКА

Заев и Ципрас с номинация за Нобел за мир (ВИДЕО)

Моуриньо похарчи половин милиард евро

Меси с пета „Златна обувка“

Закриват две селски училища в Търговищко, няма деца Издръжката на ученик стига до 3000 лв., при стандарт от 1611 лв.

Снимка: Архив

Оптимизиране на общинската училищна мрежа, със затваряне на две основни селски училища и насочването на децата към средищни, предлага кметската администрация в Търговище. На практика двете училища се самозакриват, тъй като учениците в тях са много под минимума за провеждане на занятия и делегираните бюджети въобще не могат да поемат издръжката им.

В средищното в Буйново, където учат деца от три села, се очаква да има 53 ученика от 1 до 7 клас включително. В това в Руец пък би трябвало да влязат само 38 ученика.

При стандарт за 1 ученик от 1611 лв., издръжката на едно дете там е 2800 – 3000 лв. За дофинансирането на двете учебни заведения трябва да се осигурят над 213 000 лв. от общината и бюджетите на големите училища в града.

По тази причина се внася предложение в Общинския съвет за закриването на училищата в двете села и насочване на децата към други по-големи, които са в най-близките населени места.

Предвижда се общината да кандидатства за средства за ремонти и оборудване на приемащите учебни заведения в общ размер на 270 000 лв.

От местната администрация припомниха, че последната оптимизация на училищната мрежа е била през 2008 г. Оттогава досега децата са намалели с близо 1200. Всяка година вече са с по над 200 по-малко, спрямо предходната.

Ниската раждаемост и засилената миграция са причините за намаляването и затварянето на класните стаи. Особено проблемни били последните 3 години. Като пример посочиха, че в Руец например преди 3 години в училището е имало 100 деца. Сега се очаква да са 38, но вероятно не биха стигнали и толкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.