Варна се сдоби със “Спирки за разкази”

По-малко от половината читалища имат компютри с интернет

Задържаха военния, намушкал 45-годишния мъж в Пловдив

Шеф на “Левски”: Името на Георги Аспарухов отваря врати

Членове на Задругата за чиста храна се кооперират при производството на изделия Инициативите на организацията вече се подкрепят от Министерствата на земеделието и образованието

Двама души са загинали при катастрофа на пътнически автобус в Западна Турция

Мъж катастрофира в двор на болницата в Добрич след инфаркт, умира на място

Боил Банов: Културата е жива и продължава да ражда велики умове и таланти

Хилари Клинтън донесе ушанка на церемония по дипломиране в прочутия Йейлски университет (ВИДЕО)

Йорданка Фандъкова: Утре ще бъде пуснато движението по локалните платна на Северната тангента

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер е регистрирано в Югоизточна Турция

Разследват майстора-готвач Марио Батали по обвинение в сексуални издевателства

Вижте снимки от деня на отворените врати в НДК

Великобритания отказа да поднови визата на Роман Абрамович

Заловиха трима бракониери, убили елен край Полски Тръмбеш

Закриват две селски училища в Търговищко, няма деца Издръжката на ученик стига до 3000 лв., при стандарт от 1611 лв.

Снимка: Архив

Оптимизиране на общинската училищна мрежа, със затваряне на две основни селски училища и насочването на децата към средищни, предлага кметската администрация в Търговище. На практика двете училища се самозакриват, тъй като учениците в тях са много под минимума за провеждане на занятия и делегираните бюджети въобще не могат да поемат издръжката им.

В средищното в Буйново, където учат деца от три села, се очаква да има 53 ученика от 1 до 7 клас включително. В това в Руец пък би трябвало да влязат само 38 ученика.

При стандарт за 1 ученик от 1611 лв., издръжката на едно дете там е 2800 – 3000 лв. За дофинансирането на двете учебни заведения трябва да се осигурят над 213 000 лв. от общината и бюджетите на големите училища в града.

По тази причина се внася предложение в Общинския съвет за закриването на училищата в двете села и насочване на децата към други по-големи, които са в най-близките населени места.

Предвижда се общината да кандидатства за средства за ремонти и оборудване на приемащите учебни заведения в общ размер на 270 000 лв.

От местната администрация припомниха, че последната оптимизация на училищната мрежа е била през 2008 г. Оттогава досега децата са намалели с близо 1200. Всяка година вече са с по над 200 по-малко, спрямо предходната.

Ниската раждаемост и засилената миграция са причините за намаляването и затварянето на класните стаи. Особено проблемни били последните 3 години. Като пример посочиха, че в Руец например преди 3 години в училището е имало 100 деца. Сега се очаква да са 38, но вероятно не биха стигнали и толкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.