Закриват социален дом в Търновско

Изображение: Община Велико Търново

Домът във великотърновското село Пчелище за хора с умствена изостаналост и зрителни проблеми ще бъде закрит. Това обяви в старата столица заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

Социалното заведение е предложено за прекратяване на дейността според анализа на Агенция „Социално подпомагане”. Базата в социалното заведение е амортизирана. Преди повече от 20 години тя е отговаряла на условията за предоставяне на услуги за тази целева група. От гледна точка на съвременните изисквания обаче, домът вече не е в нормите за този вид услуга. Сградата е собственост на Съюза на слепите, който пък няма средства да я поддържа. В нея Община Велико Търново няма право да прави капиталови разходи, тъй като не я притежава.

Заради това кметската администрация в старата столица не може да кандидатства и за европейско финансиране, чрез което да се подобрят условията в дома в Пчелище.

„Това ще наложи да се създаде нов модел за деинституализацията му. Той ще включва изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип с капацитет от по 30 души във Велико Търново и съпътстваща услуга, която да осигурява всичко останало, необходимо на хората с намалено или липсващо зрение от това социално заведение. Възможно е част от тях да се върнат по родните си места. Опитът ни обаче показва, че те трудно се прибират при семействата си. Според мен най-много до 20 души биха напуснали община Велико Търново”, обясни Росица Димитрова.

По думите и общините трябва да се запознаят с анализа на Агенция „Социално подпомагане” до 11 август и да имат становища. След като стане ясно къде ще се изгражда нова социална инфраструктура, ще се коментира и идентифицирането на терените и сградите, предвидени за социалните услуги.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.