Закриват 16 гимназиални паралелки във Варненско

Няколко търсени от бизнеса специалности в Морската гимназия във Варна ще бъдат опазени чрез маломерни паралелки.

Миграция стопи випускът от седмокласници

16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени в план-приема за следващата учебна година, ще бъдат закрити заради липсата на кандидати. Това съобщи пред "Труд" началникът на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова.

Още след първото класиране от листата от общо 165 класа отпаднаха 6 - по промишлена електроника, електротехника, хотелиерство, агроекология, предприемачество и икономическо развитие. Сега се налага да бъдат закрити още 9 професионални паралелки и една профилирана - по изобразително изкуство в СУ "Л. Каравелов" в кв. Аспарухово.

"Причината е, че при подготовката на план-приема през февруари ползвахме данни за броя на завършващите седмокласници и обявихме 4246 свободни места, но до лятото випускът се стопи заради вътрешна и основно външна миграция", коментира Генова.

Според нея няма интерес към търсени от бизнеса специалности като корабостроене, кораборемонт, химически технологии, строителство. "С мъка бе запазена паралелката за геодезисти, въпреки че професията е добре платена. А най-големият парадокс бе, че за рехабилитатор в СПА-център имаше само едно подадено заявление", каза Генова.

За да бъдат спасени от тежка кадрова криза ключови отрасли, въпреки малкото кандидати ще бъдат опазени няколко паралелки по специалности, обявени за защитени в постановление на Министерския съвет. Маломерни класове по 12 ученици ще има в Морската гимназия, в ПГ по химия и в ПГ "Св. Димитър Солунски" в Белослав - за корабни техници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право