Г-жо Ангелкова, министър на Тома Белев ли сте?

На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Закуска за шпиони

Иван-Асен приема със завидно спокойствие смъртната си присъда.

8 септември 1963 година. В московския хотел „Метрополитен“ следователи от българската ДС показно и демонстративно арестуват висшия дипломат Иван-Асен Георгиев. Подозренията са за шпионаж и държавна измяна. Очевидно българските служби искат да сътворят подобаващо родно ехо на наскоро приключилия в СССР процес срещу полковник Олег Пенковски. Само че приликата между двата случая е като между кон и кокошка. Аналогиите са гротескни: Пенковски е шпионин от световен калибър, Георгиев е просто недооценен бонвиван.

Процесът срещу Иван-Асен Георгиев обаче ще бъде квалифициран като разкриването и възмездяването на най-голямата шпионска афера в новата българска история. Всъщност се провежда пропаганден фарс, който има много малко общо с правото. Просто една закуска, предшестваща пира на ловене на „западни“ вещици у нас.

25-6С какво разполагат следствието и прокуратурата и какво е поведението на защитниците, каква е ролята на американското разузнаване и как завършва „дербито“ между ЦРУ и ДС, какво е общото между съдебен процес и читалищен театър, има ли фалшива сделка в края на процеса между обвинението и обвиняемия.

И в крайна сметка – кой е митичният Иван-Асен Георгиев, определян за най-големия предател и изменник на НР България. Всичко това ще разберете от новата книга на Продан Проданов “Делото “двуличник”: Супершпионинът Иван-Асен Георгиев” от издателство “Модерно изкуство”. Предлагаме ви откъс от нея.

 

Как се става агент

Най-гъвкавото оръжие в борбата за надмощие в разузнаването е шпионинът. С малки изключения обикновено е работа на разузнавача да намери шпионина, а не обратно. Разузнавачът се оглежда за човек с позиция, която трябва да е такава, че да позволява достъп до старателно пазени тайни. Срещу договорени облаги за шпионина той ще доставя тези тайни на разузнавача. Обикновено това е дълъг процес. Изучават се всички, които имат достъп до тайни. Преценява се кой от тях би се съгласил да ги изнесе. Търсят се негови житейски слабости и нужди. Какво би го накарало да превъзмогне страха от наказание, ако бъде разкрит. Ясно е, че наказанието ще е дълги години затвор, а може и смърт.

Ще може ли този човек да играе двойнствения живот на незабележим и прилежен гражданин и предател.
Случаят с Иван-Асен прави изключение. Спестява много работа на ЦРУ. Той ще ги потърси и намери, а не те него.

Срещата е в Париж със свързания с ЦРУ Анжело Куюмджийски. В показанията си пред следователя Иван-Асен твърди, че го е потърсил по телефона и са се видели в дома на Куюмджийски в “Паси”. Пред съда заявява, че са се срещнали в парижки хотел. Но да оставим тази незначителна неточност, тя не променя важния характер на срещата. Ключовият момент в нея е предложението на Георгиев да сътрудничи на ЦРУ. Ангажиментът на Куюмджийски към ЦРУ е да насочва американското разузнаване към лица български граждани, подходящи за шпиони. Това в разузнаването се нарича наводчик. Дотук работата на наводчика е свършена без усилия.

Има друг термин в разузнаването, който винаги предизвиква неприязън и тревога във всички разузнавания – подстава. Дали Иван-Асен не е подстава, се питат в ЦРУ?
Какво е подстава?

Това е специално обучен разузнавач, който е поставен да работи на място, където има достъп до секретна информация. Тази информация трябва да е от особено голям интерес за чуждите разузнавания. Той трябва да живее така, че никой да не предполага за връзката му със специалните служби, да умее да създава широки контакти, да се движи и живее в среда, към която чуждите разузнавачи традиционно проявяват интерес. Не е задължително да живее в страната, за чиито специални служби работи, може да не е неин гражданин, да не е раждан там. Той може да бъде уважаван професионалист в дадена област. Трябва да създаде впечатление в изучаващите го вербовчици, че е човек, който може да се добира до информация, важна за чуждото разузнаване. Подходящ е за шпионин. Подставата се старае да работи и живее така, че да предизвика интереса на чужди разузнавателни служби. Ако успее и получи от тях предложение за сътрудничество или незначителен знак за това, веднага уведомява своите. Подставата по принцип е създаден, за да предава дезинформация на погрешно вербувалите го. По-точно на тези, които са направили грешката да го вербуват.

Доста сложна разузнавателна операция е внедряването на подстава.

Е, има и лесен, но елементарен начин. Направо да се прати някой при човек от противниковото разузнаване. Той да изиграе ролята на неоценен, неудовлетворен, обиден, разочарован и да им предложи услугите си. Точно както се чувства Иван-Асен Георгиев.

Много малко време е нужно на ЦРУ за да реши, че нашият дипломат не е подстава. Как е взето това решение, може само да се гадае. Обикновено в тези случаи важна роля има наводчикът. Той се е срещал с бъдещия шпионин, опознал го е донякъде и дава своето мнение. ЦРУ сигурно не се е задоволило само с препоръките на Ангел Куюмджийски. Постарали са се да научат още нещо за Иван-Асен, но не знаем нищо за това, просто предполагаме. Защото такава е възприетата практика.

На 2 ноември 1956 г. ЦРУ вече чака нашия новоназначен в ООН дипломат на летището в Ню Йорк. Какво разказва Георгиев пред съда:

“На летището при проверка на паспорта, тя става поединично, се влиза в една оградена със стъклени стени кабина. Влизате в кабината, сядате на една пейка, проверяват ви паспорта и излизате от обратната страна. След като аз седнах, изведнъж при мен седна едно друго лице и за моя изненада, той ми каза: “Аз съм приятел на Ангел.” Не можах да съобразя в първия момент какво значи това. Той повтори: “Аз съм приятел на Ангел Куюмджийски.” Тогава не знаех още английски, в будката на емиграционните власти той заговори на френски. Аз разбрах, че това е лицето от американското разузнаване.

На следващия ден отидох в хотел “Статлър” и намерих там същото това лице. Срещата трая една-две минути, той предложи да вземем такси и да ме отведе в т.нар. Сентръл парк, централен парк в Ню Йорк. Часът трябва да беше седем, ноември месец, беше се смрачило. Когато отидохме в парка, седнахме на една пейка и той ми каза: “Вие можете да ми говорите на български.” Когато ми каза: “Аз зная български”, мен ми се мерна в съзнанието някаква подобна физиономия, която бях виждал в София на някакъв прием, когато бях Главен секретар на МВР, някакво дипломатическо лице. Не помня вече кога разбрах, че той е Кирил Бляк.”

25-5
Авторът на “Делото “двуличник”: Супершпионинът Иван-Асен Георгиев” Продан Проданов

(Откъс от новата книга)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Не разбирам каква е тази ода за една кypва?! .явно авторът е доста некадърен и гладен, за да падне да пише поръчково…

 2. Kolko li oshte istiini shte izliazat na iave. AIdushka istoria , darzhavno sponsorirani institucii s mnogo pari , kroezhi, grabezhi , a i s krav po belite im iakicki . Nov variant na Andon Kioseto , Vlado Chernozemski…., no niie tia poslednite si gi tachime, shoto sa deistvali s bezmeren patriotizam do samozhertva!

  1. Мда, както и да го въртиш, излиза наяве, че разстреляните бонвивани са се съгласили да служат на чужди служби… Като евроатлантика митов например.

    1. Не коментирам тежестта на присъдата (не знам детайли, а и времето е било друго), а само факта, че е заслужавал да бъде наказан.

 3. Според Коммент и Данчо предатели на България са
  само тези, които са против властта наложена от
  окупатора на 9.9.1944 година. Слугите на руския
  империaлизъм са герои, те са целия български народ!!!
  Престъпленията на тези слуги са толкова жестоки и
  все още българския народ не може да се съвземе.
  През последните 30 години синовете и внуците на тези
  слуги довършват пъкленото дело!!!

  1. Един елементарен въпрос – ти , къде беше по ония времена и как си оцелял ?

 4. Абе Илйче, какви престъпления и жестокости? Ако за теб е било така, явно си бил антисоциалист, бунтовник и против властта и са те убили:) Сега ти пишеш от отвъдното или твоя дух ни пише:) И защо не:)?Ввече взехме да верваме и на туй:) Ние през този период сме били дечица, ученичета, младежчета, студентчета и не сме забелязали некой да е бил жесток и не са ни убили. Напротия имахме чудесно детсво, образование, почивки, храничка, спокойствие и пр. Е не бехме богаташини, но колко му требва на човек да е щастлив, здрав, умен и красив:) Не много. И флинт е задал точния въпрос, не подозирайки, че говори с извисен дух фром де спиритуал свят:)

 5. От 1944 год. до момента в България върлуват Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистката банди, които участват в масовото избиване на интелигенцията и много невинни хора. Същите организират и обучението на терористи и тяхното въоръжаване, които да унищожат „загниващия капитализъм“.

  1. Elza, ciganite sa v London i Paris, Belgia i Germania. Zagnivashtia kapitalizm / liberalism sam zagiva, kato vsiaka ideologia otrekla se ot Bog i izdignala svoi si moral.

 6. Да, малко му трябва на човек да е щастлив! Но и това малко е било отнето на много дечица, ученичета,
  младежчета и студентчета. Щастливци сте вие деца на
  главорези .Знаете ли нещо за съдбата на децата на безследно
  изчезналите, на избитите от т.н. „Народен“ съд и на всички
  дамгосани врагове на народа. Оцелях , но аз си знам
  как!!!

  1. съдейки по днешните демократи (и олигoфрени като илия) – разбирам защо са избивали родителите им…

   1. Нищо не разбираш… Ти просто си един отъ тях. Няма как нормален човек да разбере, че някой идиот може да си присвои правото да убива друг човек. Аз, дето не мога да понасям постоянното ти присъствие и менторски тон с който ни заливаш в розова мъгла, даже и за миг не съм си помислял, че най-лесният начин да ти затворя плювалника тежи само 9 грама. Напротив. Да си жив и здрав и ти, и буля велемирка, и обединената братушка, и куция пират с червен задник. Светът има нужда от разнообразие. Вие сте нужни, за да знаят останалите какви НЕ трябва да стават. Живей си!

    1. „Няма как нормален човек да разбере, че някой идиот може да си присвои правото да убива друг човек. “ – радвам се, че определяш евроатлантическите политици създали ИС‌ като идиoти. Няма какво повече да коментирам.

 7. Лидия Николова в биографичната си книгата „Шампанско за пепеляшка“ описва срещите си с Иван-Асен. По това време тя е живяла в Щатите, където мъжът й е бил дипломат. Иван-Асен е разстрелян с пистолет в тила. Някои твърдят че не е разстрелян, а е разменен.

 8. Илийче много се отнесе в обидите, да ни наричаш “деца на главорези“. То според твоите фантазии поне 80% от децата, живеещи тогава са били деца на главорези:)))) А и ти щом си оцелял през тези събития през 60-70 г на миналия век и си бил зрял борец срещу соца значи сега вървиш към 90-така:))) Малко се съмняваме тук да имаме 80-90 г. колеги. Българите и по-специално българските мъже имат ниска средна продължителност на живот 60-65:( Значи ти, за да достигнеш почти век добре си си живял при социализма:) както и сега добре си живуркаш при демоххрацията, когато 80% от населението едва свързва двата края и се топи по-бързо от пролетен сняг:((( Знаем и за Митко Палаузов 11 г момче убит от полицията:( Има и други подобни случаи:(
  А може и Иван да е бил разменен. Сега същия народен съд, но по-жесток, очаква мафията-убийци, които работят срещу България последните 26 г. Да гласуваме.

 9. На тези, които идеализират „онова“ време да примпомня: имаше дефицит, елементарни неща се купуваха с връзки, съответно корупция за неща като захар и олио. Имаше „жителство“ – нещо като крепостничество – нямаш право да живееш и работиш в града ако си от село – и това беше само върхът на айсберга от „прекрасно детство, здравеопазване, образзование“… освен разбира се за здравите партийни другари и другарки, на които сополи и сълзи за комунизъма са присъщи и разрешени

  1. и здравеопазването и най-вече образованието бяха по-добри. ако почнеш да го отричаш, значи си идиoт.

 10. Sotca be avtoritaren despotisam, demokraciata e mafiotski duhoven nihilism,, podgotvete se za isliamski neo hegemonism! Az sam s uchenieto na Toa, chiito grob e prazen. Koito ustoi do krai shte poluchi nagradata. PS. Biah dete i pomnia kak lekar pediatar idvashe v doma ni da me preglezhda, sigurno ne sa mu plashtali togava li e bil zadalzhen da poseshtava mahlenskite deca.

 11. Какво се е променило след 1989 година?! Кои са
  архитектите на беззаконието, което вие наричате
  демокрация?! Кои управлява от 1944 досега?!
  Не са ли вашите бащи и дядовци. Е?! Те изгониха
  трудолюбивите българи от България а вие продължавайте да роните сълзи за сациaлистическия рай!!!

 12. Ти Илийче, извинявай, че те наричаме така, имайки предвид твоите бели, бели коси и дългия ти 85-90 г житейски опит но молим не бъркай живота в България от 44-89г и след това 89-2016 г. Като възрастен и патил човек знаеш, че имаше огромна разлика и тя беше основно в стандарта на живот на Българите. И до сега не можеш отговори на въпроса как с 200-400 лв пенсия, заплата мес. Българите оцеляват та даже обогатяват разните мафии. Наши познати не могат да си позволят жизнено важни лекарства, които са доста скъпи, защото ще трябва съвсем да гладуват и да стоят на студено/тъмно. Вече е нормално да се откриват възрастни самотни хора, вкоченени в студените си бедни стаички. И разбира се разните познавачи тук ще кажат, че туй не било нормално, но виновен бил комунизъма:)))) макар че по време на социализма такива неща нямаше… Едно баба си знае, едно баба си бае..но за съжаление с тези празни блабла не се помага на България и на Българите, не се повдига стандарта и не се прогонват тунеядците/мутрите, убийците от народната трапеза:(

 13. Da spomnqm si za nego.Beh u4enik togava i videh po televizora kato kaza govoritelkata 4e e bil razstrelqn kato shpionin.Namerili v sakoto mu mianieturen magnetofon s koito zapisval na sabranieto.

 14. Чета ви коментарите и ви се чудя?! Спорите по тема която не познавате!Купете си книгата аз ще се постарая също да я прочета. Но доколкото съм проучвал ЦРУ след идването на демокрацията, отрича Иван-Асен Георгиев да е бил техен шпионин.Така,че камъните остават в градината на другарите от БКП! Или трябва да го реабилитират ,или да ровят за още доказателства.Жена му е разполагала с книжа оставени от него които го оневиняват, но дали са запазени до днес е неизвестно.

 15. Разбира се, че не познаваме и нямаме пълна инфо, но защо в същото време трябва да върваме и на цру, какво отрича, какво харесва:)Ввсеки си говори каквото иска. Също така има инфо, че Георги Марков не са го убили руските или българите, а англетата, защото го надушили, че бил двоен агент. т.е е работил за соца. Цру сигурно и това ще отрече..Има неща, за съжаление, които никога не ще излязат наяве:( Кой си загинал, загинал. Кервана си върви, идват други играчи…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.