Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобил да стане кражба (СТЕНОГРАМА)

Закъснели новогодишни обещания, които ще ни донесат пари

„Финанси за нефинансисти“ е серия от публикации с практични и лесни за изпълнение съвети на банката за разумно управление на личните финанси, част национална програма на УниКредит Булбанк за прозрачност и достъпност на финансовото познание.

Януари е месецът, в който можем да определим дали сме оптимисти или песимисти. За по-положително настроените – това е месецът на гръмките обещания и новото начало, за песимистите – това е периодът, в който джобовете са празни, а след дългата почивка и веселите партита, отново са се върнали към работата.

Бихме ви посъветвали да се стремите да сте от първите, но като се има предвид, че наближава най- потискащият ден от годината, това изглежда трудно. Според британският психолог Клиф Арнал най-трудният за преживяване ден е вторият понеделник на януари, тази година той се пада на 16-и.

Денят е избран според проучване на Арнал, което е доказало, че във втория понеделник на януари, почти всички са нарушили поне по едно-две новогодишни обещания и заплатата все още е далеч.

Има начин обаче годината да ни тръгне добре с помощта на така наречените закъснели новогодишни обещания. Може би няма да започнете да спортувате всеки ден или да откажете цигарите, но пък може да станете малко по-богати (ако откажете цигарите, ще станете сравнително по-богати).

Обратно към темата, може да станете малко по-богати и по-успешни, ако си обещаете правилните неща. Ето с кои няма да сгрешите:

Обещавам да уча

Е да, клише е, но наистина носи пари. Запишете курс по програмиране, чужд език, маркетинг, финанси и каквото още ви се прави. Не го отлагайте, защото иначе няма да го изпълните, а нали знаете какво казват – нова квалификация, нова длъжност.

За да сте сигурни, че ще подходите сериозно към курса, поставяйте си ясни цели и срокове. Например, ако запишете чужд език си поставете задача – след 3 месеца трябва да мога да си говоря свободно с чужденец за туризма в Европа. Проверете дали ще успеете в платформи като Livemocha, Рolyglotclub и др. В тях може да практикувате чуждите си езици.

Обещавам си да пестя

В продължение на един месец събирайте всяка касова бележка от вашите покупки. Накрая на месеца най-сетне ще си отговорите на въпроса къде отиват парите ви. Помислете добре от какво може да се откажете и ще се изненадате колко неща ще се окажат излишни. Може да спестявате тези пари, дори и да са 10 лева месечно, в края на годината ще имате 120 лева повече.

Обещавам си да планирам

Хубаво е да планираме ежемесечните си разходи, но е задължително да планираме големите такива много преди да дойдат. Разбира се, невинаги е възможно, но вероятно знаете кога трябва да платите каското на колата или таксата за университета си. Да събирате за тези разходи месеци преди това, отново е въпрос на лична организация.

Обещавам си да съм по-стиснат

Точно така, стиснете се малко. Лакирайте сами ноктите си, изключвайте климатика, когато излизате, хранете се повече вкъщи, не си купувайте скъпи обувки всеки месец, ходете на фитнес само зимата и др. На пръв поглед тези неща изглеждат малки, на моменти дори дребнави, но ще ви спестят пари, които може да инвестирате в учене, пътуване, хобита или просто да останат в сметката ви.

Каквото и да изберете да правите през 2017 година, бъдете сигурни, че ако вложите усилия и харчите разумно, годината няма как да не е успешна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.