На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Залесяват изгорелите площи при пожара в Стара Кресна

Започна залесяването на изгорелите при втория и най-голям пожар край Стара Кресна площи, до днес – Никулден, са засадени 30 дка основно с черен бор.

Залесяването се извършва от седмица, въпреки лошото време, садят се нови дръвчета източно от махала Миланчевци на село Ощава.

На терен работи бригада от с. Микрево, община Струмяни, мъжете копаят тераси, а жените засаждат борчета, съобщи БГНЕС. На подходящите места се засажда и зимен дъб.

На участъка, където бригадата работи, се развява и националният трибагреник. До там се достига по черен път, районът отстои на 8 км от пътя за Стара Кресна, при слизането към Влахинска река наклонът достига до 50 градуса, работниците се превозват с над 30 годишна УАЗ-ка, придвижването до района на залесяването си е един вид чист героизъм в мирно време.

Пожарът край Стара Кресна лумна на 24 август м.г., след като горялата дървесина – предимно бор, бе изсечена и извозена, в началото на седмицата започна и залесяването. Почвоподготовка/терасиране/ и почистване на сечището е извършена на други 300 дка, работи се на територията на Държавно горско стопанство-Кресна. Ще се залесява докато не замръзне почвата, стане ли това, ще се продължи отново през м. февруари на следващата година. С терасирането е спрян процесът на почвената ерозия, тъй като наклонът на склоновете, спускащи се към р. Влахинска, е почти отвесен на места.

ДГС-Кресна извърши залесяване и върху изгорелите от първия пожар над дефилето, избухнал в средата на месец юли същата година. През декември м.г. там са залесени 115 дка, предимно върху изключително труден терен, 80 на сто от фиданките са се хванали, което е отличен резултат.

700 дка изгорели площи на територията на ДГС-Кресна са залесени, а почвоподготовка се извършва на територията на ДГС-Симитли, там са терасирани 250 дка, залесяването им ще започна напролет”, съобщи за БГНЕС Снежана Паскалева- пресаташе на Югозападното държавно предприятие/ЮЗДП/

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.