Заловеният половин тон кокаин е за 100 млн. лева

Полицай изсипва лайм от заловените касети, напоени с кокаин. Снимка: Булфото

Предстои дрогата да бъде извлечена от картона на 6700 касетки с лайм и ананаси

Двама остават в ареста

Около 500 килограма е кокаинът, задържан при акцията на прокуратурата и МВР на зеленчуковата борса в софийския квартал “Слатина”. Това стана ясно във Варна, където бяха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Картонените касетки са над 6700, а данните на МВР сочат, че от кашон би трябвало да се извлече между 80 и 100 грама наркотик. Кокаинът е с висока чистота и пазарната му цена на едро е 22 млн. евро. Ако бъде примесен и пуснат в дилърската мрежа, стойността му става близо 100 милиона лева, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Йорданов.

Както писа “Труд”, криминалистите задържаха два ТИР-а с тонове лайм и ананаси от Колумбия. Касетите с цитрусовия плод, който не е много популярен у нас, пристигнали с кораб до Европа и стигнали по суша до България, като минали през всички гранични проверки. Кокаинът бил импрегниран в картона и може да се извлече от него по специален начин.

Днес спецсъдът наложи постоянен арест на двама задържани получатели на стоката. Зад решетките остават Огнян Асенов и Красимир Керемедчийски, който е бил шеф на Митница-София преди 19 години. Оттогава се е занимавал с международна търговия, спедиция и земеделие. В колата на единия от задържаните е открит празен кашон, носен най-вероятно като мостра.

Гешев и Иванов бяха при колегите си във Варна, където се провеждаше акция срещу битовата престъпност.

“Дадено е началото на една цялостна организирана дейност на държавата срещу битовата престъпност. Сигурен съм, че резултатите в края на годината статистически ще бъдат съвсем различни, така като телефонните измами само за 9-10 месеца м. г. намаляха с 60%. Българските граждани заслужават да живеят по-добре и по-сигурно”, категоричен бе главният прокурор.

 

След работно съвещание във Варна

Връщаме част от боклука в Италия

“Тези, които мислят, че ще тровят българските граждани и българската природа, ще отидат на съд, заяви вчера на пристанище Варна-Запад главният прокурор Иван Гешев. Той съобщи, че за 28 от пристигналите до момента 127 контейнера с италиански боклук е получено разрешение за реекспорт след съвещания във варненската прокуратура.

Смесеният боклук, пристигнал от 9 октомври до 25 ноември м. г., който е деклариран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача - италианската фирма “Дентиче пантелоне” от град Салерно.

Получател на 127-те контейнера е фирма “Блацион” ООД, регистрирана в София, която не си ги търси повече от 90 дни. Отпадъците от Италия са предназначени за предприятието “Trash Universe” ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени. Реекспортът ще бъде осъществен от превозвача “Maersk”.

Контейнерите с боклука ще тръгнат обратно във вторник или сряда, в зависимост от трафика на корабите, уточни екоминистърът Емил Димитров. Той посочи, че централата в която е трябвало да горят отпадъците, е затворена, защото няма разрешение за филтри. Той ще предложи квота от 50% за горене на български боклук и разрешения за внос ще се дават само тогава, когато тази квота е изпълнена, а товарът ще влиза само пред три пункта в страната.

 

Обвинител №1: Прокуратурата не води лични битки

“Няма разследване около президента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според когото има нарушение на чл. 103 от Конституцията и аз питам КС. Какво трябваше да направя с това дело - да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен законен начин. Главна прокуратура няма лични врагове и не води лични битки, а битка за спазване на закона”, коментира вчера Иван Гешев в отговор на репортерски въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България