Заловиха гъбар, взел новородена сърничка от гората

Полицаи спипаха гъбар, който при рейд в горите над Монтана, открил и се опитал да отнесе в дома си новородено сърне. Животното е освободено, а бракониерът ще бъде глобен, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

В петък край балканското село Горно Белотинци униформени спрели за проверка „Пежо 405”, шофирано от 41 годишния Виктор Ц. Пазителите на реда установили, че мъжът няма книжка за управление на МПС, а при огледа на автомобила открили новородено сърне. Пред полицаите мъжът обяснил, че бил в гората за гъби и в шубраците открил малкото животинче. Решил да го вземе със себе си, за да зарадва децата, оправдал се той. Служителите на МВР веднага информирали за случая Регионалната дирекция по горите в Берковица и пристигналите горски прибрали и пуснали сърнето на мястото, откъдето било взето. „Най-вероятно сърната майка е наблизо и сама ще прибере рожбата си”, коментираха експертите. На гъбаря е съставен акт за незаконен улов на диво животно, за който Наказателният кодекс предвижда до 1 година затвор или глоба от 100 до 300 лева. Нарушителят ще бъде глобен, заявиха от РДГ.

Лесничеите призовават гъбари и планинари да не прибират открити малки животни, а да ги оставят по местата им. Така шанса да оцелеят и израснат в естествената си среда е много по-голям. При опасност за малките да бъде търсена помощта на ловните дружинки или горските в района, препоръчват експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право