Замениха доживотен затвор за убиец с 25 години зад решетките

Заради съкратено съдебно следствие

Варненският окръжен съд призна за виновен 39-годишният Стоян Д., за това, че на 1 март тази година в село Езерово в условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил мъж на 54 години, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Пред петчленния състав Стоян Д. призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Делото приключи в един ден, след като в разпоредителното заседание съдът одобри искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие.В този случай според НПК съдът не може да наложи наказание „доживотен затвор“ без право на замяна. Наказанието „доживотен затвор“ задължително се заменя с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 г. или ако наказанието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, то следва да се редуцира с 1/3, съобщиха от пресслужбата на ВОС.

Убийството е извършено до закусвалня в центъра на село Езерово. 54-годишната жертва и подсъдимият се познавали. От години помежду им имало конфликт, който станал повод за ново спречкване прераснало в сбиване. В следствие на множеството удари с юмруци и ритници нанесени от Стоян Д. в главата и тялото на неговия съселянин мъжът починал. Обвинителният акт е внесен във Варненски окръжен съд на 10.07.2019г.

Подсъдимият е със средно образование, неженен, безработен, осъждан многократно за престъпления от общ характер, включително за блудство и изнасилване, като през 2013г. е бил условно предсрочно освободен.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.

Коментари

Задължително поле