Замениха доживотна присъда с 20 г. затвор

Цветелина Георгиева

Доживотна присъда за мъж, убил и горил свой съперник, беше намалена на 20 г. затвор. Решението е на Апелативен съд - Варна, извършил въззивна проверка на присъда на Шуменския окръжен съд, с която е призната вината на Юзджан Раим /24 г./ за това, че на 16 срещу 17 септември 2018 г. в шуменското село Вълнари умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин е умъртвил Рейхан М. /34г./. Първостепенният съд уважил и гражданските искове на 7 роднини на жертвата в общ размер от 580 000 лв.  

Според Апелативен съд Варна обаче, за да е на лице признакът "особено мъчителен начин" е необходимо жертвата да е преживяла изключителни страдания. В случая силните удари са довели до бързата смърт на жертвата. Убийството е лишено от предварителна подготовка и от тази гледна точка не може да бъде определено като предумишлено. Затова магистратите са преценили, че на престъплението съответства наказание 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Както "Труд" писа, веднага след убийството Юзджан избягал в Турция, но през 2019 г. беше заловен и екстрадиран у нас. Убийството е с интимен подтекст, двамата мъже били съперници за една и съща жена.

Убитият се възползвал от отсъствието на нейния съпруг и нощем влизал в дома й през прозорец. Въпреки нежеланието й, осъществявал сексуални контакти. Посещенията били съпроводени със заплаха, че ако жената се съпротивлява, ще бъдат разгласени подробности. Жената, която е и свидетел по делото, споделила за това с Юзджан. Междувременно имала близки отношения и с него, а на 16 септември 2018 г. го уведомила за поредното посещение на Рейхан. 21-годишният тогава Юзджан причакал мъжа и му нанесъл смъртоносни удари със щанга. Пренесъл тялото в горска местност и направил опит да го разчлени и запалил. После избягал в Турция. Четири дни по-късно разследващи открили разлагащото се тяло.

Пред съдебния състав сега Юзджан обяснил, че не е имал намерение да убива, а само да сплаши другия, като бил воден от желание да защити жената. Съдът обаче е на мнение, че това се опровергава от собственото му поведение, сходно с това на убития. Негативна е оценката и за това, че опитал да заличи следите от престъплението и последвалото укриване, довело до продължително международно издирване.
Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право