Заменяме класическото правене на бебе с "избор на най-добрите ембриони"

Снимка: Архив

Професорът по право и био науки от Станфордския университет Ханк Гриили споделя теорията, че след 20-30 години "повечето американци няма да правят секс с цел зачеване на дете". Вместо това ще избират лабораторно създадени ембриони с най-добри показатели и най-много шансове за оцеляване, предаде БНТ.

Идеята беше представена на Фестивала на Идеите в Аспен, Колорадо. За 13 път учени, инженери и интелектуалци от цял свят се събраха, за да обсъждат бъдещето на човечеството. "Няма да можем да кажем, че този или онзи ембрион ще бъде отличник по математика, но бихме могли да прогнозираме шансовете му за оцеляване. Оплождането ще се извършва в лабораторни условия, само с един сперматозоид".

Преди имплантирането на яйцеклетката ще се извършва специална диагностика, допълва Гриили. "Изкуствено създадените ембриони ще бъдат проверявани преди всичко за наследствени онкозаболявания, ще може да се избира и полът на детето. С помощта на инструмент за "редактиране" на ДНК-то бъдещите родителите ще могат да внедрят желани характеристики - като цвят на очите, например". Професорът смята още, че този метод на "получаване" на деца няма да е толкова скъп и ще реализира огромни икономии в здравеопазването. Статистиката показва, че за отглеждането на деца с увреждания се харчат милиарди долари. Идеята на Гриили и екипа му обаче поставя ред етични въпроси - ако двойката избере ембрион номер 64, какво става с останалите 63, и дали това всъщност не е твърде голяма намеса в природните закономерности.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука