Замеряната с яйца Жени Начева: Болниците трябва да възстановят дейността си, само така ще получат финансиране от Здравната каса

Лекари от болниците в Ловеч и Враца излизат днес на протест. Те не са получавали възнагражденията си от месеци и нямат средства за консумативи и медикаменти. Във Враца ключови отделения не работят и не могат да се извършват операции.

Вчера зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева посети болницата във Враца и беше замеряна с яйца .

Начева коментира днес пред БТВ, че също не би работила без заплата. Тя припомни, че от шест месеца министерството проверява болниците и са установени много неизгодни договори.

Във Враца например години наред са закупувани медикаменти и консумативи за милиони левове без обществени поръчки, сключвани са договори с частни лечебни заведения за извършването на дублиращи дейности.

Начева препоръча болниците да възстановят нормалната си дейност, защото само така могат да получат финансиране за дейността си от Здравната каса и заплатите си.

Тя изрази уверението си, че лекарите във Враца ще се върнат на работа и ще се намерят специалисти за болницата в Ловеч.

"Това, че замерих с яйце зам.-министъра на здравеопазването, беше акт на отчаяние. От толкова време нещата нямат никакво развитие. Имам пет деца, за които в момента няма никакво здравеопазване във Враца". Това заяви пред Нова телевизия Полина Комитска - жената, която замери с яйце заместник-министъра на здравеопазването по време на посещението й във врачанската болница.

"Районът е неприятно застрашен и би трябвало да се предприемат действия по най-бързия начин", заяви изпълнителният директор в оставка Орлин Цветков.

"Управляващите не ни разбират и не вярват, че във Враца живеем зле", смята Елеонора Колева – медицинската сестра, която покани зам.-министър Начева да живее един месец в нейното семейство.

Един от проблемите в болницата е, че отделението по реанимация временно е затворено, което блокира работата и на останалите отделения. Причината е, че медиците напускат или излизат в болничен, поясни началникът на ОАРИЛ д-р Ростислав Стефанов.

"Много пъти подавам рапорти за това, но без резултат. Правя всичко възможно да бъде възстановен ритъмът на работата", допълни той.

Коментари

Задължително поле