Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Замесват съпруга на Ирина Бокова в „Азербайджанска пералня“ (обзор) Калин Митрев получил като консултант най-малко 425 000 евро, но твърди, че всичко е декларирано и обложено с данък в България

Ирина Бокова със съпруга си Калин Митрев.

Журналистическо разследване разкри тайна каса за $2,9 млрд. на елита в Баку за лобисти в Европа и легализация на пари

Българската шефка на ЮНЕСКО отрича конфликт на интереси, както и да е знаела за бизнес делата на мъжа си

Управляващият елит в Азербайджан ръководил тайна схема в размер на $2,9 млрд., за да плаща на известни европейски политици, да си купува луксозни стоки и да легализира финансови средства посредством съмнителна мрежа от британски компании. Това сочат изтекли данни от банкови извлечения, получени от датския в. “Берлингске” и предадени на международния медиен консорциум Проект за разследване на корупцията и организираната престъпност, включващ издания като “Гардиън”, “Монд” и “Зюддойче цайтунг”, които се включили в разследването. Според техните изводи ръководството на Азербайджан е направило 16 000 тайни плащания в продължение на 30 месеца през 2012-2014 г. от предполагаемата черна каса, наречена от медиите “Азербайджанската пералня”.

Част от парите отишли в политици и журналисти като част от международна лобистка кампания в подкрепа на имиджа на азербайджанския президент Илхам Алиев, критикуван за нарушаване на правата на човека, системна корупция и фалшифициране на резултати от избори в богата на петрол каспийска държава.
Няма потвърждение обаче, че всички облагодетелствани от тези средства са знаели за произхода им, тъй като парите идвали по заобиколен маршрут. Разкритията обаче отново подчертават злоупотребите с британския корпоративен пейзаж, който позволява трансфер на големи суми извън полезрението на регулаторите и данъчните власти.

Шефката на ЮНЕСКО връчи медал „Моцарт“ - най-високото отличие на организацията на ООН на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева през юли 2010 г.
Шефката на ЮНЕСКО връчи медал „Моцарт“ – най-високото отличие на организацията на ООН на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева през юли 2010 г.

Средствата, предоставяни от Азербайджан и Русия, отивали в британските компании посредством естонския клон на една от водещите европейски банки – датския трезор “Данске”. Тя потвърдила, че е имало случаи на пране на пари и други незаконни практики, а Талин признал, че не е успял да се справи с предотвратяването на злоупотреби.

Данните сочат още, че пари са платени през британските компании на Калин Митрев, съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Миналата година той бе избран в борда на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие. Той получил поне €425 000 като консултант на азербайджанската компания “Авуар Ко”. Митрев призна за плащанията, но настоя, че те са част от легитимен бизнес. “Всички доходи, получени от дейностите ми в различни страни, са надлежно съобщени и обложени с данък в България”, посочи той. Митрев прекратил консултантския си бизнес след влизането в ЕБВР.

По-рано Бокова награди с медал “Моцарт” – най-високото отличие на ЮНЕСКО първата дама, а понастоящем и вицепрезидент на Азербайджан Мехрибан Алиева, припомня “Гардиън”. Запитана от изданието дали има конфликт на интереси между работата на съпруга й и ролята й в ООН, тя категорично отрече, заявявайки, че не е знаела за бизнес дейността на мъжа си. “Като генерален директор на ЮНЕСКО моята роля е да създам солидни работни отношения с всички членки на организацията и Азербайджан не е изключение”, каза Бокова.

Други обвинени в получаването на пари от Азербайджан са Едуард Линтнер, бивш депутат от управляващия в Германия Християндемократически съюз, и Лука Волонте, италиански депутат от партията Съюз на центъра. Двамата са били част от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и са защитавали Баку след обвиненията във фалшифицирани избори през 2013 г. Те отричат да са извършили нещо нередно. Но т.нар. хайверна дипломация на Баку се оказала успешна и Съветът на Европа гласува против критичен към Азербайджан доклад през 2013 г. Волонте получил 2 млн. евро през италианска фондация и случаят му се разследва от властите в Рим, които са му повдигнали обвинения в корупция и пране на пари.

Освен това 2 млн. евро получил Екарт Загер, бивш продуцент в Си Ен Ен, сега – шеф на лондонска пиар фирма. Джовдат Гюлиев, член на лобистка организация, също в Лондон, пък се облагодетелствал с 435 000 евро.

Други плащания били насочени към елита на Азербайджан – вицепремиерът Якуб Еюбов и синът му Емин, бивш посланик в ЕС, както и към говорителя на президента Илхам Алиев – Азер Гасимов.

Голяма част от средствата отишли в частни училища във Великобритания, където се смята, че учат децата на елита в Баку. В разследването обаче не се споменава ролята на президента на страната Алиев.

 

Официална позиция на Баку

Мръсна кампания на Сорос срещу президента Алиев

Милиардерът Джордж Сорос и арменското лоби водят мръсна кампания срещу президента на Азербайджан Илхам Алиев и неговото семейство, обяви днес пресслужбата на държавния глава. “Нито президентът, нито членове на неговото семейство имат някакво отношение към обвиненията в западните медии. Опитите да бъде привлечен Илхам Алиев и семейството му към тези въпрос имат провокативен характер. Зад тези статии стои Джордж Сорос и неговите мръсни деяния трябва да бъдат сериозно разследвани”, се казва още в изявлението.

Според Баку важен фактор в твърденията на “Гардиън” е, че един от авторите на статиите по темата е от арменски произход.

 

Мистериозна фирма стои зад черната каса

„Бактелеком ММС“ копира името на държавния телеком

PrintМистериозната частна фирма “Бактелеком ММС”, базирана в Баку, е внесла над $1,4 млрд. в черната каса, твърдят разследващите журналисти. Фирмата е смятана за “двойник” от експертите по измами, тъй като името и е същото като на държавния телеком, без двете да имат връзка помежду си.

Компанията няма уебсайт, а функциите й не са ясни. Според медийния Проект за разследване на корупцията и организираната престъпност тя била свързана с първата дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева. През януари “Бактелеком ММС” бе освободена от данъчни задължения в размер на $17,4 млн.

Източникът на парите за челната каса не бил изцяло ясен, но като цяло те идвали от компании, свързани с президента Илхам Алиев и Международната банка на Азербайджан, която наскоро обяви несъстоятелност, твърди разследването. Според него руското правителство внесло в “пералнята” $29,4 млн. през държавната оръжейна компания “Рособоронекспорт”.

След това парите отивали в “кухите” 4 британски фирми, след което средствата били харчени в няколко страни, включително Германия, Турция, Великобритания, Франция, Иран и Казахстан.

 

Съветът на Европа в окото на бурята

Скандалът е първи в историята на организацията

Сградата на Съвета на Европа в Страсбург
Сградата на Съвета на Европа в Страсбург

Разкритията за плащания от Азербайджан към няколко бивши членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) вече доведоха до трусове в организацията, която трябва да следи за развитието на демокрацията и правата на човека на Стария континент.

Независима комисия започ­на закрити слушания за предполагаеми случаи на корупция в ПАСЕ, чието седалище в Страсбург. Скандалът е първи в историята на организацията.

Азербайджан е част от 47-членната организация от 2001 г. Страната и преди е била обвинявана в “хайверна дипломация” – т.е. използване на пари и подаръци, за да си купува влияние. Тези твърдения бяха отправени първо от мозъчния тръст Европейска инициатива за стабилност през 2012 г. Въпреки това Съветът на Европа не одобри критичен доклад по темата за азербайджанските политически затворници и критици на властта година по-късно.

Холандският депутат Питър Омцихт, който поведе призивите към ПАСЕ да започне разследване по случая Лука Волонте след получаване на милиони евро от Баку, заяви, че най-накрая е започнала сериозна и достойна за доверие работа за изчистване на този орган.

“Всичко това ясно сочи към недостатъците в цялата асамблея. Във всеки нормален парламент има процедури, когато съд реши, че е имало случай на корупция”, заяви той пред “Гардиън”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Може да греша, но след като декларира в Българея, значе живее повече време у нас. Нека любителите на евроатлантическите ценности на плевнелиев обяснят логично назначението му в борда на споделящата евроатлантически ценности банка, базирана в лондон…
    Пп.

  2. Защо се учудвате на този факт и защо го считате за новина, след като отлично знаети кой е бащата на Ирина и кой е нейния брат; след като Радой Ралин ги охарактеризира много точно още преди 30 години ? ? ?

    1. Никой не се чуди. Даже е закономерно рри такава рода и съпругът да бъде назначен в демократическа институция.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.