Замесен ли е Марешки в незаконен износ на лекарства

На въпрос на “Труд”, свързан ли е бизнесът на Веселин Марешки със злоупотреби, главният прокурор Сотир Цацаров отговори, че засега няма данни, фирми, свързани с лидера на “Воля” да са замесени в същите престъпни схеми, които разкриха спецпрокуратурата и ГДБОП след проведената акцията по пресичането на незаконен износ на медикаменти от страната за милиони левове.

Разследването обаче продължава и не се знае чии други имена, освен установените в престъпната дейност, ще излязат наяве, коментира още Цацаров. Той допълни, че повече информация по случая прокуратурата ще изнесе в края на седмицата или в началото на следващата.

Припомняме, че на 2-ри ноември ГДБОП и спецпрокуратурата обявиха резултатите от акция, проведена след 6-месечно наблюдение на престъпна група за нелегален експорт на лекарства. Мозъкът на схемата се оказа сириец с български паспорт – Амир Мохамед, който е бизнесмен и магистър-фармацевт, но от 2011 г. няма право да упражнява професията си, тъй като е бил уличен в източване на ДДС. Износът на скъпи лекарства Амир организирал, използвайки връзките си в болничните среди. В незаконната дейност е участвал и управител на столична болница. Тепърва ще се установява има ли други подобни схеми и кои лица са замесени в тях.

През октомври разследване Валя Ахчиева установи контрабанден внос от Турция на скъпоструващото лекарство “Хумира”. Доставчикът “Фармнет” снабдявал с него аптеки “Марешки”. По този начин се източва НЗОК като механизмът е следният: в оригиналната опаковка от САЩ, се поставя контрабандна турска “Хумира” и тя се дава на българските пациенти. За медикамента плаща НЗОК. Извадената оригинална се поставя във фалшива опаковка и отива за паралелен износ.

Разследване на “Труд” по темата четете ТУК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право