Замесиха „Берое“ в уреден мач

Името на „Берое“ попадна в центъра на голям скандал за уреждане на мачове. „Советский спорт“ и „Газета Спортурилор“, позоваващи се на нашумялия портал „Футбол Лийкс“, разкриха, че 32 приятелски срещи са разследвани. Въпросните мачове са се играли през последните две години в Кипър. 15 клуба от отборите са руски, а останалите са от Полша, Сърбия, Чехия, Кипър, Беларус, Румъния, Латвия и Унгария. Съмнителният двубой на „Берое“ е с „Висла“ (Плоцк) (1:0) от 27 януари 2017 г.

Подозренията са, че кипърската компания „Андроспорт“ стои зад манипулацията. За целта фирмата е организирала контроли, които са били ръководени от предварително инструктирани съдии. Четирима от реферите били действащи футболисти. А манипулациите разкри именно един от тях - защитникът Алин Стойка. През зимата на 2016 г. той получава обаждане от гръцкия си агент Гавраил Папанастатос, който работил с Кирил Григоров, друг действащ играч. Впоследствие ръководи 15 мача, всеки един от които му носи 5000 евро.

“Разбрах, че трябва да има голове – обясни румънецът. - В много от срещите имах чувството, че и отборите са наясно със схемата. Защитниците лесно позволяваха на нападателите да ги преминават. Аз съм футболист и мога да разбера кога има нещо подозрително.“

Румънецът признава, че е приел да участва в схемата, защото са му били нужни спешно 40 хил. евро за лечението на баща му от рак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ