Заместничка на Цацаров брани референдума в съда

Според прокуратурата резултатите от референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов, трябва да са задължителни за народните представители.

Тезата защити лично ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която е и заместник на главния прокурор. Тя се яви от името на държавното обвинение по делото, което шоуменът води срещу Централната избирателна комисия във Върховния административен съд, предаде БНР.

Макар и с друг прочит на закона, Ася Петрова подкрепи тезата на хората на Слави, че спорните близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея. А те са повече от необходимите 12 000 гласували, за да бъде преминат прагът, който превръща допитването в задължително.

На обратното мнение е ЦИК. Решението на съда се чака до две седмици, но то ще може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС. Още в сряда, най-късно, трябва да стане ясно как ще се реши драмата с машинното гласуване на 26 март.

Според Комисията то ще е опция само в 500 изборни секции, защото няма време да се осигурят машини за всичките 12 000. Според бившите депутати около Радан Кънев обаче ЦИК няма право на преценка и е длъжна да осигури на избиратели сами да решат – с бюлетина и или машинно да гласуват, а това е било ясно още през 2014 година.

Коментари

Задължително поле