"Активни потребители": Замразени риби на пазара съдържат тежки метали, надхвърлящи нормата

Голяма част от замразените риби на пазара съдържат тежки метали в стойности близки или дори надхвърлящи нормата. Това сочи изследване на „Активни потребители“.

В световният океан се съдържат в разтворено състояние много токсични за хората химикали. Допълнително, замърсяванията на водните басейни с индустриални, битови и аграрни отпадъци влошават качеството на водите. От тях токсичните химикали се натрупват във водните обитатели, а по хранителната верига стигат и до хората. Консумацията на риба уловена или отглеждана във влошени води може да представлява умерен до сериозен риск за здравето на хората, посочват от "Активни потребители".

В проучването са включени 12 марки замразена риба. Всички те са вносни продукти и се предлагат на нашия пазар от търговци, а не от компании занимаващи се с улов. Анализът на риска показва, че в замразените храни се очаква основната потенциална опасност да е съдържание на наднормени количества тежки метали. Нивата на трите най-често срещани в рибите тежки метали (олово, кадмий и живак) е определено в лаборатория с използване на референтен метод (ICP – MS). Допълнително е анализирана информацията представена на етикетите.

В цаца от Балтийско море са открити олово, кадмий и живак, като оловото е над нормата, т.е. тя е категорично негодна за консумация и е опасна.

Установени са още скумрия от Атлантическия и Тихия океан с високи стойности на олово, близки до нормата, хек от Западния Атлантически океан с близки до лимита стойности на олово, както и две проби с изтекъл срок на годност.

Контролът в България се осъществява от Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ). Националният контрол е докладвал за 39 случая на опасна риба, от общо 5400 в ЕС. За последен път това се е случило през 2014 година. От споменатите 39 предупреждения нито едно не е за съдържание на наднормени количества тежки метали, докато в ЕС те са 26% от всички докладвани случаи.

Металите се съдържат в естествено разтворено състояние в световния океан, във вътрешните водоеми, но се смята, че за последните два века средната им концентрация е нараснала около три пъти заради човешката дейност – минно дело, индустрия, земеделие, транспорт.

Бизнесът не може да се съгласи с твърденията в изследването на „Активни потребители“, защото „твърде много грешки има в него, разминават се имена на видове риби, разминават се твърденията на господина с показаните резултати“, заяви пред БТВ д-р Йордан Господинов, изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

Господинов посочи, че „от 12 видове риби всички са под нормата с изключение на един вид балтийски шпроти, които са обявени за цаца. В Балтийско море цаца няма. Веднъж се говори за отравяне, после за натравяне – това е елементарна терминология, която бяха длъжни да я знаят. От 12 проби 11 са под нормата по изискванията на регламента. Нормално е, всичко в природата се отлага – и във водата, и в почвата, и т. н.“

Ние продаваме в Западна Европа, в Азия и сме подложени на постоянен контрол, ако предлагахме заразена риба, нямаше кой да ни позволи да продаваме, каза още той пред БТВ.

Рибата е единствения животински вид, който не носи заболявания, които се предават на човека в нашите географски ширини, каза още Господинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес