Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Замразяват за 2 г. цените на лекарствата без рецепта Забраната важи две години и засяга продукти, които не са по лекарско предписание

Притежателите на разрешения за употреба или техни представители няма да могат да заявяват увеличения през 2018 и 2019 г.

Цените на лекарствата, които се отпускат без рецепта в аптеките, ще бъдат замразени през следващите две години. Това реши Министерският съвет в сряда. Срокът на забраната, която действаше и през последните три години, се удължава, тъй като медикаментите, които са без лекарско предписание, не са на регистрационен режим и не подлежат иначе на регулация, което е предпоставка за по-високи цени. Това се посочва в мотивите към решението.

Така притежателите на разрешения за употреба или техни представители няма да могат да заявяват увеличения през 2018 и 2019 г.

Намесата на държавата в ценообразуването на тези медикаменти е абсурдна и има за цел единствено социален отзвук, категорични са от бранша на фармацевтите.

“Това решение противоречи на принципите на свободния пазар и на конкурентноспособността”, обясни пред “Труд” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България Николай Костов. По думите му регулация от страна на държавата трябва да има, но за лекарствата, които са по лекарско предписание и се заплащат от НЗОК. Останалото би трябвало да е въпрос на предпочитание на пациента и на конкуренция между фирми, лекарствени молекули и т.н., допълни той.

Въпреки че и до сега действаше забрана за увеличение на цените, разлика имаше при някои медикаменти без рецепта, в зависимост от различните аптеки. Причината за това е, че част от търговците са успявали да договарят по-големи отстъпки за отделни продукти в стремежа си да са конкурентноспособни и да функционират.

Министерски съвет реши още да се промени списъка с комбинирани медикаменти, които НЗОК заплаща. От него ще бъдат извадени лекарствата, които имат съставка, разрешена за свободно закупуване от аптеките. Така, ако един медикамент съдържа вещество с режим “без лекарско предписание”, то той ще бъде изваден от позитивния списък.

От фармацевтичния бранш обясниха, че броят на тези лекарства не е голям и в това отношение съществена промяна за пациентите догодина няма да има.

Окончателно
Без забрана
за нови молекули през 2018 г.

Отпада параграф 6 от Закона за НЗОК, който налагаше забрана за реимбурсиране на лекарства с нови молекули от страна на касата през следващата година. Средствата, необходими за иновативни медикаменти през 2018 г., в размер на 28 млн. лв., ще бъдат осигурени чрез вътрешни икономии и контрол на медицинските дейности. Това обясни пред “Труд” Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде отменен със спешна актуализация на бюджета на касата в парламента днес. Около решението се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание в сряда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.