Замърсяването във Варненското езеро даде ранен старт на предизборната кампания

Замърсяването във Варненското езеро от прекъснатия в края на миналото лято тръбопровод за отходни води даде ранен старт на предизборната кампания. Тръбата вече е запушена, ремонтът й тече, трудният летен сезон започва, РЗИ увери, че морето пред плажовете във Варна е чисто, а от Института по океанология са категорични, че в залива няма фекално петно, но политическите упражнения по темата не секват. Провокира ги фактът, че жителите на града бяха информирани за аварията твърде късно.

Първи за екологична катастрофа в езерото и в целия Варненски залив заговориха от "Демократична България", откъдето настояват за извънредна сесия на Общинския съвет и търсене на отговорност на институциите за действията и бездействията им и предупреждават, че има реална епидемична заплаха за здравето на варненци и туристите. В сряда съветниците от БСП повторно призоваха до 10 юни да се свика заседание на комисията по опазване на околната среда "по въпроса с екокатастрофата във Варненското езеро", като предупредиха, че ако това не не случи, ще поискат оставката на шефа на комисията Станислав Иванов.

При визита във Варна и след оглед на езерото лидерът на гражданска платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви: "Събираме 210 лв. за ваучер на Бойко Борисов, за да дойде и да се изкъпе във Варненския залив". Така премиерът щял да даде личен пример на туристите. Манолова призова Борисов да открие сезона във Варна и да пререже лентата, както е направил през 2011 г., когато е била открита авариралата тръба, построена с близо 5 млн. евро по програма ИСПА с бенефициент МОСВ. Тя коментира, че в езерото се е взривила екологична бомба в резултат на политическа мина, заложена от ГЕРБ, която обрича бизнеса в града и половината от доходите на общината, които идват от туризъм. Политическите декларации и множеството коментари в социалните мрежи по темата обаче възмущават  представителите на туристическия бизнес.

Преди дни председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Павлин Косев заяви пред "Труд", че спекулациите с чистотата на морето са безобразие и е грозно политически игри да се играят на гърба на бранша. В сряда и Варненската туристическа камара публикува мнението си в декларация. В нея членовете на Управителния съвет изразяват категоричното си неодобрение относно развихрилата се в социалните мрежи и медиите негативна кампания, свързана с повредения тръбопровод.

"Точно сега, когато кризата с Covid-19 застрашава сериозно стабилността на туристическия бранш, е нужно да се акцентира върху сигурността и спокойствието за всички входящи туристи по Северното Черноморие. Сензационни и необосновани новини, свързани със замърсено море и плажове, въздействат крайно негативно не само от маркетингова, но и от здрава гледна точка. Призоваваме институциите и варненската общественост да се обединят и да подкрепят Варна като чиста и безопасна дестинация за туризъм и бизнес. Всички се намираме на борда на една и съща лодка. Точно сега българският туризъм се нуждае от доверие. Заслужава да му го дадем!", апелираха от камарата.

Коментари

Задължително поле