Замърсяването на въздуха се е повишило през последните дни

Увеличено замърсяване на въздуха засичат мобилните станции за измерване през последните няколко дни. Пикът на замърсяването се очаква през декември и януари. От Инспекцията по околната среда и водите отчитат завишени в пъти нива на замърсяване в осем града.

Най-замърсените нива са отчетени в петък в София. Рекордът е поставен в квартал Надежда, където замърсяването с фини прахови частици е било два пъти над нормата. Другите проблемни гардове са Благоевград, Бургас, Несебър, Пловдив, Смолян и Казанлък, като замърсяванията са основно с фини прахови частици, информира БНТ.

1509983878

"В последните три дена са измерени превишаване на нормата на фини прахови частици в няколко пункта като в петъка е измерено най голямото превишаване. Критични точки са общо взето над 30 населени места, в които измерваме фини прахови частици. Имаме превишаване на този замърсител, но трябва да споменем, че има населени места, в които няма проблем. Например Пирдоп, Девня", коментира Валери Серафимов, Изпълнителна агенция по околна среда.

София е една от 14-е зони в Европа с най-замърсен въздух. Основният замърсител с фини прахови частици са автомобилите и използването на твърдо гориво за битово отопление и разбира се, мръсните улици. Преди няколко седмици от Общината представиха амбициозна програма, която цели да се намалят вредните газове в атмосферата. Скоро ще бъдат закупени устройства, с които ще се замерват вредните газове в автомобилите, дори още при регистрация.

"Основните мерки са модернизация на градския транспорт, като в момента над 50% и подменен, тече процедура, в която всички автобуси ще бъдат подменени със сертификат за „евро 6“. Също така се увеличават метролиниите, като целта е гражданите да ползват метрото за сметка на личните автомобили", каза Емилия Стойнева, нач. отдел „Качество на атмосферния въздух“ в Столична община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България