Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Черно счетоводство е намерено в дома на Бенчо Бенчев

В бележките е посочено колко пари трябва да се дадат на Митьо Очите

Черно счетоводство е намерено в дома на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев по време на претърсването днес , съобщи пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев. В бележките е посочено колко пари трябва да се дадат на лидера на организираната престъпна група Димитър Желязков - Митьо Очите.

Днес са били претърсени над 30 адреса, сред които и офиси на фирми, свързани с Желязков, както и на всички фирми, които неофициално са свързани с него, но са на различни подставени лица.

Претърсени са и адресите на 7 души, които късно снощи бяха предадени на МВР от компетентните турски власти по реда на административни процедури.

"Не съм запознат с турското законодателство и честно казано това не ме интересува. Преценили са, че тези лица са проблем за тяхната национална сигурност, защото пребивават с лице, което се издирва от Интерпол за участие в организирана престъпна група", обясни Гешев.

Той разказа хронологията на събитията от последните дни. Установено е, че лидерът на организираната престъпна група на 3 август около 19.09 ч. е бил в Гърция и преминал граничния пункт Ипсала в посока Турция с лек автомобил. Това се случило няколко часа след като е била издадена европейска заповед за арест, но за да бъде обработена е трябвало определено технологично време. Автомобилът е собственост на фирма с управител и собственик Бенчо Бенчев. Той е бил в същата кола и е задържан в малките часове на нощта в петък срещу събота в хотелска стая.

Няколко стаи са били регистрирани на имената на Бенчев и още едно лице, български гражданин. Желязков не е бил регистриран там и това според Гешев не е случайно.

Утре сутринта спецпрокурорите ще анализират всички доказателства от разпитите на свидетели и претърсванията и ще се прецени дали има основания да се образува отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. Ако има доказателства за такова то ще бъде отделено и изпратено на компетентната прокуратура в Бургас.

В дома на Бенчев са открити много оръжия и боеприпаси, но все още се проверява дали те са законни или не. До края на днешния ден изтича 24-часовата полицейска мярка за задържане и предстои да се прецени дали седемте българи ще бъдат разпитани като свидетели.

По отношение на Бенчев ще се работи по разследване както за участие в организирана престъпна група, така и за пране на пари с оглед намереното черно счетоводство в дома му. Извършват се проверки на целия бизнес на участниците, тъй като немалка част от него е и легален. Гешев припомни, че в случай на пране на пари голяма част от финансите се влагат в законна дейност.

"Не е тайна за обществото с какво се занимава Желязков и какво държи по Черноморието. Явно е било тайна за някои други държавни служби", каза Гешев.

Едно от лицата, обявено за издирване в Испания се е върнало в България и се е предало и вече има обвинение. Все още се издирва друг общински съветник - Пейко Янков. За него е издадена европейска заповед за арест. "Доста криминални лица се предадоха от четвъртък досега. Това е най-странното - човекът или не гледа телевизия, или въпреки че е от "Сила", не е достатъчно силен и се притеснява да се яви пред българското правосъдие", коментира Гешев.

"По отношение на това дали Митьо Очите се иска в Турция да се гледа дело за екстрадиция, или ще се съгласи доброволно да се върне в България, Гешев коментира: "Независимо какво мислим за този човек, той определено не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право