Зам.-директорът на „Гранична полиция“: Върнатите на Турция седем мъже, заподозрени във връзки с Гюлен, са влезли незаконно в страната ни

Заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ старши комисар Светослав Манолов предостави днес на брифинг информация за седемте върнати турски граждани, съобщават от вътрешното министерство.

Те са влезли незаконно на наша територия. Задържани са при опит да излязат незаконно от страната на 14.10.2016 г. от съвместен българо-румънски патрул на територията на Румъния. Открити са на ГКПП Русе – Дунав мост при проверка с газоанализатор в товарното помещение на автомобил с турска регистрация, заедно с двама мъже, самоопределящи се като сирийски граждани.

При задържането на чужденците в ГПУ-Русе е осигурен преводач. Турските граждани са заявили, че имат намерение да стигнат до Западна Европа и да започнат работа там. По време на 24-часовото полицейско задържане никой от задържаните турски граждани не е поискал убежище или хуманитарен статут.

Случаят е докладван на прокуратурата. Срещу шофьора е образувано досъдебно производство. Със заповед на началника на ГПУ-Русе на турските граждани са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Р България /принудително отвеждане до границата/.  Предадени са на турските гранични власти съгласно Спогодбата за реадмисия Турция – ЕС, която за турски граждани е в сила от 2014 г.

От началото на годината по спогодби към съседните Турция и Гърция са изведени общо 266 души, от тях – 72-ма към Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България