Зам.-здравен министър Светлана Йорданова: Хората с тежки увреждания ще бъдат осигурени

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова коментира пред БНТ новите правила за експертизи за ТЕЛК, които бяха въведени, за да се сложи край на фалшивите инвалидни експертизи. По думите ѝ хората с тежки заболявания и увреждания ще бъдат осигурени, а някои от тях ще получат допълнителна държавна подкрепа, а ще бъдат ощетени онези, които неправомерно са се възползвали от подобна помощ.

Проведени са множество разговори с национално представени организации на хора с увреждания и е направена обстойна презентация на методиката за оценяване на функционалния дефицит по основното заболяване, заяви Светлана Димитрова.

Методиката е направена от специалисти, а процентите, изчислени спрямо едно основно заболяване, в повечето случаи са завишени, за да се компенсират съпътстващите заболявания, обясни тя.

Хората ще бъдат осигурени по отношение на личната помощ и по отношение на това, че ще бъдат в по-висока категория при изплащането на помощ, увери Йорданова. Според нея не може да става дума за отнемане на права.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България