На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Зам.-кметът Барбалов: Четири скринингови програми провежда Столична община тази есен

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Снимка: Пламен Стоименов

От началото на новата учебна година в София започна кампанията на Столична община за скрининг на щитовидната жлеза на педагозите от общинските училища и детски градини. Изследванията обхващат преподаватели на възраст от 25 до 45 години, съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов чрез профила си във фейсбук.

До момента 3499 души от целевата група са заявили желание да преминат скрининга. Той включва ехографски преглед на щитовидната жлеза и изследване на тиреостимулиращ хормон /TSH/.

За тази програма са предвидени 250 000 лв. от бюджета на Столична община, посочва Барбалов. Кампанията се изпълнява в партньорство с три общински лечебни заведения – Първа МБАЛ, Пета МБАЛ и ДКЦ 12, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и „Лаб диагностика“ ООД. Лице на кампанията е популярната актриса Аня Пенчева.

Другата скринингова програма на СО – за рак на млечната жлеза от тази есен обхвана нови целеви групи – медицинските специалисти от училищните здравни кабинети, детските градини и самостоятелни ясли и кухни за детско хранене.

От 2015 г. насам по нея са прегледани над 16 500 жени от различни сфери на общинската икономика, образование и култура. Скринингът се извършва в общинските Първа АГ болница „Св. София” и Втора АГ „Шейново“ многопрофилните общински болници -Първа, Четвърта и Пета МБАЛ, както и във ВМА и двете специализирани онкологични болници – в квартал „Дървеница“, и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. Всяка година от бюджета на СО за тази програма се осигуряват до 350 000 лв.

Третата скринингова кампания е за рак на простатната жлеза при мъжете над 40-годишна възраст. Тя обхваща персонала на общинските транспортни дружества и от преподавателските колективи в общинските образователни институции. До края на т.г. ще бъдат прегледани над 4900 души, като досега са преминали над 2300 души. Прегледите се извършват в общинските Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ, Първа САГБАЛ „Св. София“ , ДКЦ XII и в „Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология“ ЕАД. Необходимите средства за скрининга са в размер до 300 000 лв. и се осигуряват от бюджета на Столична община.

От началото на май 2018 г. съвместно със сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, Столична община започна и безплатни профилактични прегледи на бял дроб за жителите на столицата. Изследванията се провеждат на територията на Втора МБАЛ с предоставен от общинската болница мобилен флуорограф. До момента скринингът е обхванал близо 300 души.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.