Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова посрещна френска делегация, обсъдиха нова експозиция с археологически открития 

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова и директорът на Регионален исторически музей Христина Цонева проведоха работна среща с културното аташе на Франция в България Пиер Гийме, заместник-директора на Националния Археологически музей във Франция и архитектурен резерват Сен-Жермен-ан-Ле - Катрин Лубутен, проф. Жан-Пол Дьомул, професор по праистория в университет Париж I и Френския университетски институт, Национален Център за Научно Изследване.

На нея беше обсъдена идейна концепция за изграждане на нова археологическа експозиция в РИМ - Благоевград. В нея ще бъдат показани колекции от артефакти, открити по време на успешна съвместна дейност на българо-френски археологически екип, разкрил и проучил неолитния обект при с. Ковачево, община Сандански . Част от експонатите са уникални не само за България, така и за света. Идеята е експозицията да бъде подредена за Председателството на Р България на Европейския съюз през 2018 година. Вече са проведени преговори с Министерство на културата, което изцяло подкрепя идеята. Освен това се предвижда да бъде организирана и пътуваща изложба, която да представя историческото богатство на Благоевград и региона. Гостите от Франция проявиха сериозен интерес към съвременен Благоевград и неговата история. След срещата, делегацията посети Регионален исторически музей – Благоевград.

По време на визитата, гостите от Франция изказаха своите отлични впечатления от превърналия се в традиция фестивал „Франкофоли“, като заявиха посещение за четвъртото поредно издание на музикалното събитие през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони