Зам.-кметът на "Младост" Румен Русев пред "Труд": Иванчева бавеше всичко

Арестуваният кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева твърди, че нейното задържане е инсценировка, в която голяма роля има нейният заместник с ресор „Строителство“ архитект Румен Русев. „Труд“ се свърза с г-н Русев, който преди е бил от редиците на вече несъществуващата „България без цензура“, основана от Николай Бареков. Преди това вестникът направи проверка чрез своите източници в администрацията на район „Младост“ и научи, че има подготвена от Иванчева заповед за уволнение на Русев, заради разногласия за начина на управление на квартала. Според него началничката му е забавяла и най-дребните документи, като искания за промяна на адрес или изкопаване на ями в кв. Горубляне.

Ето какво каза заместник-кметът пред „Труд“:

- Г-н Русев, вече казахте, че не желаете да взимате мястото на Десислава Иванчева, както тя твърди. Но в „Труд“ научихме от свои източници в администрацията на район „Младост“, че още преди да бъде задържана г-жа Иванчева е подписала заповед за уволнението Ви. Знаете ли такова нещо?

- Не знам за такова нещо.

- Възможно ли е това да е така – усещали ли сте индикации, че тя ще Ви уволни?

- Усещал съм, да, така че нищо чудно да съм гласен за уволнение.

- Имате ли все още нещо общо с „България без цензура“?

- Вече такава партия не съществува, но бях представител в 23 МИР в София и кандидат за районен кмет в район „Студентски“ през 2015 година. Но тогава събираха всички (с качества – б.а.) и колкото и да отказваш, нямаше как да не те кандидатират.

- Доста странно ми изглежда картината със заместник-кметовете около г-жа Иванчева – напусналите Иван Лапатов и Никола Вапцаров - от „Нормална държава“ на Георги Кадиев. Вие пък от „България без цензура“. Този подбор г-жа Иванчева на експертно ниво ли го е извършвала или?

- (Смее се). Разбира се, а не от кол и въже. Иванчева изобщо нямаше как да знае от коя партия съм бил или за какъв пост съм кандидатствал.

- А Вас г-н Кадиев ли ви препоръча?

- Не, не. С г-жа Биляна Петрова (арествуаната с Иванчева нейна заместничка - б.а.) се познавам отдавна. И просто ме поканиха за експерт при разглеждането на проекта на „Гаранти коза“ и явно тогава ме е харесала г-жа Иванчева. Кани ме няколко пъти, но й отказвах.

- Но все пак накрая приехте.

- Ами, това беше чудесна идея - хората да избират сами кой да ги управлява в районите. За съжаление всичко се обърка и опорочи.

- Вие сте имали доста противоречия на експертно ниво с г-жа Иванчева, нали така?

- Разбира се. Веднага Ви давам пример – идват хора при мен и ми казват „Преписка стои при Вас за смяна на адрес“. Отивам при Иванчева и й обяснявам „Извинявай много, пускай ги тези неща директно към мен, нали аз ги разпределям“. Изготвиха заповед тези случаи да идват при мен, а тя един месец не ги подписва.

- С какви аргументи не ги подписваше?

- Ами, с никакви. Като мине през мен преписка за издаване на регистрация за адрес какво ще стане? Ще се построи някой къща, която вече я има ли? Става дума за съвсем дребни неща – да речем изгребна яма в Горубляне, право на преминаване. Тя не ги подписва, ама хората идват при мен и се оплакват. А те просто тези документи ги няма при мен, защото тя не ми ги е пратила.

- Доста време издържахте да работите с г-жа Иванчева.

- Ами и аз се учудвам. Явно съм много издръжлив.

- Ако не Ви уволнят, ще си тръгнете ли сам от администрацията на район „Младост“?

- Ако хората от администрацията искат да си тръгна, нека да дойдат и да ми кажат. Те специално дойдоха при мен и ми казаха - „Ако Вие си тръгнете и Владимир Клисуров си тръгне (зам.-кметът, който в момента изпълнява длъжността на кмет – б.а.), от Московска 33 ще ни назначат някого". Ако ми нямат доверие, си тръгвам. Но да дойде пак някой отгоре и да ги прави на маймуни (с управлението си б.а.) – няма смисъл.

- А досегашният начин на управление добър ли беше?

- Не.

- А какъв е добрият начин?

- Трябва да е нещо, което работи. Някой да познава материята и проблемите и най-важното – да иска да ги реши, иначе няма да стане нищо.

- Какво е Вашето лично мнение за подкупа, за който е обвинена Десислава Иванчева?

- Никога не съм я чувал да иска пари.

- Тоест говорим просто за нейната некомпетентност, която Ви е нервирала?

- Некомпетентност е много крайна дума. По-скоро липсата й на чувство за време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България