Зам.-кметът на столицата Йоана Христова: Нови сензори започват да мерят въздуха в София до края на годината

Очаква се до края на годината да заработят 22 нови сензора ще измерват качеството на въздуха в София, съобщи столичният зам.-кмет Йоана Христова по време на конференцията SOFAIR.

Столична община е водещ партньор на проект AIRTHINGS „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“, финансиран по Програма „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020), който се реализира съвместно с общините Солун, Никозия, Тирана и Скопие. В рамките на проекта ще бъдат монтирани 22 мониторигови устройства от сензори за следене на показателите на въздуха. „Сензорните станции ще бъдат част от отворена платформа за мониторинг, която ще позволява визуализиране и анализ на данни за въздуха не само в София, но и в градовете партньори по проекта“, каза Христова.

Стойността на инвестицията за доставката на сензорните станции и за разработката на платформата е в размер на 672 хил. лв. Към момента, след проведена процедура по Закона за обществените поръчки, вече е избрана фирмата, която ще достави сензорите, сключен е договор и предстои доставката им. Очакванията на общината са, че до края на 2019 г. сензорите ще бъдат внедрени.

„Междувременно вече представихме 22-те геоидентифицирани локации, на които ще се разположат сензорите и които бяха определени чрез научно обоснован геопространствен мултикритериен анализ. Данните от сензорите ще се събират в Отворена онлайн платформа, която ще позволява събиране и анализ, както и възможност за добавяне на разширен обем от данни и от други източници - вкл. съществуващите станции на ИАОС и други източници на данни“, каза още Христова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България