Зам.-министърът на здравеопазването: Имаме шансове да спечелим надпреварата за ЕМА

д-р Мирослав Ненков

България не закъснява с подготовката на кандидатурата си да приеме в София Европейската агенция по лекарствата и има всички шансове да спечели надпреварата. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, предаде БНР.

Преместването на базираната в Лондон агенция в друга страна от ЕС се очаква да се случи през 2019-а година, когато се очаква Великобритания официално да напусне Съюза. Да приемат Агенцията в своите столици кандидатстват 19 от 28-те членки на Евросъюза. Градът-победител трябва да получи 14 гласа, а България основно ще се стреми да получи подкрепата на 9-те страни, които не кандидатстват, обясни Мирослав Ненков. Той е убеден, че страната ни има реални шансове да спечели надпреварата и затова са необходими дипломатически усилия: "Кое ѝ е лошото на България, освен, че е бедна? Нашите приятели и роднини, които работят и живеят в чужбина, идват тук да си правят зъбите. Защо? Защото е лошо? Идват тук да си оперират жлъчките – защо, нали са много хубави онези болници в западния свят. Със зъби и нокти ние ще се борим да гласуват за нас".

Страната-победител ще стане ясна през ноември. България е изпълнила необходимото за своята кандидатура - създала е сайт за нея, клип, рекламиращ София, и брошура. В Европейската агенция по лекарствата работят 800 човека. Структурата управлява фармацевтичния пазар в ЕС.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България