Зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов за отварянето на офертите за нов изтребител: Единствената опасност би била да не можем да си го позволим това, което ни се предлага

Единствената опасност би била това, което ни се предлага, да не можем да си го позволим, това обяви в интервю пред БТВ зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов по повод отварянето на офертите за нов изтребител. Той ръководи делегацията на МО, която посети за консултации по предоставянето на предстоящите оферти САЩ и Швеция.

В проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание, се предвижда за проекта за модернизация на ВВС с нов тип боен самолет, да бъдат отделени 1,8 млрд. лева с ДДС за 8–9 самолета. Като примерна схема е предложено машините да се изплащат разсрочено в следващите 9 години.

Първите изтребители с наземното оборудване, въоръжение и обучение, трябва да са доставени до 3 години от подписване на договора. На исканията за информация са предоставени 15 отговора за нови и употребявани самолети от 7 държави. Предстои в понеделник да разберем колко от тях ще отговорят с оферти и ще изпратят документи до 12 часа на обед.

На въпрос колко оферти очаква да получим утре за нов боен самолет ген. Запрянов отговори: "Ако съдим по досегашните контакти с поканените държави и предвид моите посещения в САЩ и Швеция, може да кажем, че всички държави много сериозно са се отнесли към нашите искания за предложения и работят.Твърдо може да кажем в понеделник в 12 часа, когато изтича срокът за предоставяне на офертите, ще имаме оферти от много от тези държави, почти от всички. Очаквам от всички, най-добре".

"Имам твърдо уверение от държавния секретар по отбраната на Швеция, че те са завършили подготовката на техните документи в хода на моето посещение. Консултацията, която извършихме, показа, че те се интересуват повече от правните и процедурните аспекти, отколкото от военно-техническите, така че имаме уверение от Швеция, че тяхна делегация ще връчи предложение по нашето искане" заяви зам.-министърът.

"Искам да благодаря на екипа на МО и ВВС. Оценката за качеството на нашето искане за предложение е много висока според тях. Това е толкова добре и качествено разработен документ, че за тях много малко въпроси са останали да бъдат питани допълнително. Това е обнадеждаващо, че държавите ще подадат качествени оферти", каза още ген. Запрянов.

Коментари

Задължително поле