Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Министър Ангелкова на среща с контролните органи в Боровец за подготовка на сезона: Прогнозите са за 5% ръст на посещенията за зима 2018-2019 г.

Зам.-министър Бойко Пенков: Държавните служители сами ще поемат здравната си застраховка при новия модел

Снимка: Архив

За въвеждането на пълна демонополизация на здравното осигуряване е нужно време за подготовка, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по БНТ.

Сегашният модел си върши работата – събират се средства и се харчат средства, но винаги има нещо по-добро, към което да се стремим. Именно това кара екипът на министър Ананиев да се търси по-добрият вариант, защото по-добро решение има, допълни д-р Пенков.

НЗОК не може да покрие пълната стойност на някои медицински изделия поради финансови ограничения, но евентуалният застраховател би могъл, изтъкна д-р Пенков, обяснявайки предложения модел „Б“ за демонополизация на здравното осигуряване. Идеята държавата да покрива до 700 лв. при болничен епизод, а всичко над тази гранична линия да се покрива от застрахователите, идва от разчета, че малцина са хората, чиято болнична помощ струва повече от тази сума, обясни д-р Пенков.

„Предвидено е така, че парите да стигнат и застрахователите да не фалират“, каза д-р Бойко Пенков.

Близо 1,5 млн. души в България са осигурявани от държавата, а около 700 хил. са неосигурените. Държавните служители сами ще поемат застраховката си при този модел, докато към останалите групи държавата ще продължи да поема ангажимент, обясни д-р Пенков.

Ако системата не се реформира, средствата ще изтекат, призна зам.-министърът на здравеопазването. Според него най-големият теч на средства в здравеопазването идва от „свръхпредлагането“ на услуги.

Естественото нещо е обединението на болнични структури, заяви д-р Пенков. С обединяването на ресурси болниците ще станат още по-полезни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.