Зам.-министър Бойко Пенков: Държавните служители сами ще поемат здравната си застраховка при новия модел

За въвеждането на пълна демонополизация на здравното осигуряване е нужно време за подготовка, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по БНТ.

Сегашният модел си върши работата - събират се средства и се харчат средства, но винаги има нещо по-добро, към което да се стремим. Именно това кара екипът на министър Ананиев да се търси по-добрият вариант, защото по-добро решение има, допълни д-р Пенков.

НЗОК не може да покрие пълната стойност на някои медицински изделия поради финансови ограничения, но евентуалният застраховател би могъл, изтъкна д-р Пенков, обяснявайки предложения модел „Б“ за демонополизация на здравното осигуряване. Идеята държавата да покрива до 700 лв. при болничен епизод, а всичко над тази гранична линия да се покрива от застрахователите, идва от разчета, че малцина са хората, чиято болнична помощ струва повече от тази сума, обясни д-р Пенков.

"Предвидено е така, че парите да стигнат и застрахователите да не фалират", каза д-р Бойко Пенков.

Близо 1,5 млн. души в България са осигурявани от държавата, а около 700 хил. са неосигурените. Държавните служители сами ще поемат застраховката си при този модел, докато към останалите групи държавата ще продължи да поема ангажимент, обясни д-р Пенков.

Ако системата не се реформира, средствата ще изтекат, призна зам.-министърът на здравеопазването. Според него най-големият теч на средства в здравеопазването идва от „свръхпредлагането“ на услуги.

Естественото нещо е обединението на болнични структури, заяви д-р Пенков. С обединяването на ресурси болниците ще станат още по-полезни.

Коментари

Задължително поле