Зам.-министър доц. д-р Янко Иванов: Ветеринари трябва да установят причината за смъртността на животните в Болярово

Снимка: Архив

Ана и Тодор пуснаха властите във фермата си

Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова от град Болярово , област Ямбол, там вече има 11 умрели овце, като една от тях е с ушна марка на животно, регистрирано в община Твърдица, област Сливен. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на брифинг след заседание на Областната епиозоотична комисия в Ямбол.

До този момент ветеринарните власти не са допускани да извършат прегледи на животните във фермата на Ана Петрова. Янко Иванов съобщи, че поради тази причина обслужващият лекар на Петрова, д-р Мартин Божков, е уведомил, че отказва да я обслужва.

„Ние сме длъжни да й осигурим ветеринарномедицинска помощ. Българската агенция за безопасност на храните е назначила лекари от София и други общини, които да направят инвентаризация и клинични прегледи на наличните в обекта животни. Призовавам госпожа Петрова да допусне нашите органи да отидат да изяснят за какво става дума във фермата“, каза заместник - министър Иванов. По думите му трябва да се изясни причината за смъртността в конкретното стопанство, защото тя би могла да бъде вследствие от всичко, може да е зооноза и да е опасна за хората.

„Тук говорим за общественото здраве, сега има възможност, с екип от специалисти от София, и с местните колеги да се изясни ситуацията“, уточни д-р Иванов. Според него е недопустимо сама г-жа Ана Петрова да провежда лечение на животните си. Той изтъкна, че за това има медицински власти и специалисти, които трябва видят къде са труповете на умрелите животни, които се загробват на места, определени от кмета или от епизоотичната комисия.

Трима ветеринарни лекари влязоха безпрепятствено около 15:30 часа във фермата на Ани Петрова и Тодор Димитров, за да вземат проби от 11-те умрели овце, съобщи Fermer.bg. Преди тях полицейски екип посети мястото и получи уверения от стопаните, че ще окажат съдействие на докторите.

„Направихме аутопсия на мъртви животни. На пръв поглед има признаци за преяждане, има зърно в сирищника и в търбуха. При живите овце няма симптоми за болни. Здрави са животните", заяви д-р Величко Петков, официален ветеринарен лекар на Община Тунджа, който беше част от екипа, посетил фермата.

Окончателното заключение за причините за смъртта на 11-те животни ще бъда готово до дни. Д-р Петков уточни, че заключение за инфекциозно заболяване може да се направи единствено след кръвни проби. Днес стопаните са отказали такива да бъдат направени и са поискали така наречените арбитражни проби. Д-р Петков очаква, че това може да стане през следващите 5-6 дни, тъй като такова е желанието на стопаните.

Преди ветеринарите да бъдат допуснати във фермата, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев поиска съдействие от главния прокурор Сотир Цацаров .

Следобед ветеринарите описаха ушните марки на умрелите животни в стопанството и направиха аутопсия на животното, което умряло последно тази сутрин.

„Сега разсъждаваме дали да дадем нови кръвни проби от живите животни. Още не сме се уточнили“, каза Ани Петрова пред Радио 999 бг, което излъчваше на живо влизането на ветеринарите в стопанството. В края на днешната инспекция тя заяви, че ще обсъди със съпруга си в следващите дни дали да разрешат нови кръвни проби.

„Ще го обмислим, ще го решим. Тази агония продължава вече три месеца. Аз също искам тя даприключи", обясни жената.

Специалистите дадоха съвети на стопаните и как да уредят правилното загробване на животните. От събота досега те труповете им са на територията на стопанството, тъй като няма документи, въз основа на които да бъдат депонирани на мястото, определено от кмета на общината. Резултатите от взетите днес проби ще бъдат готови след няколко дни.

Целта е да се установи истинската причина за смъртта на 11-те овце. Ани Петрова подчерта, че нито една от овцете, които са дали съмнителни проби за чума по дребните преживни животни, не е умряла досега, въпреки че инкубационният период на опасната зараза е по-къс от изминалите два месеца.

Коментари

Задължително поле