На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Зам.-министър Янко Иванов: Без сериозна редукция на популацията на дивите свине, сме обречени

Снимка: Министерство на земеделието

Една от мерките за да се спре разпространението на заразата африканска чума по свинете е стартирането на ловния сезон и отстрела на диви свине. Въведена е поправка в стратегията, според която ловците ще могат да ползват и кучета, това ще е разрешено, обаче само за районите, в които до момента не е открита зараза, обясни той по БНТ.

Иванов заяви,че след срещата вчера на министър Танева с кметовете от пазарджишко, са стигнали до взаимен компромис: „Кметовете се съгласиха да съдействат за реализиране на мерките, но поискаха отсрочка от една седмица, защото не могат да се организират за такъв кратък срок да унищожат прасетата в личните стопанства“.

По смисъла на закона на компенсация подлежат тези, които са официално регистрирани. Но се търси начин да се подпомогнат финансово стопаните, да се стимулират, затова че съдействат за изпълнение на мерките.

Експертите от ЕК, които бяха у нас, също са изразили мнение, че трябва да се помогне на стопаните, за да имаме тяхното съдействие.

„Има неща, в които не успяхме или не успяхме в степен, които ни се искаше“, каза още зам.-министърът на земеделието.

По думите му има три типа животни, определени като рискови – диви свине, индустриални свине и лични стопанства. Трябваше още преди две години по отношение на дивите свине, да постигнем редукция, каза Иванов.

„В момента, в който се пусне ловният сезон – ловците трябва да стрелят колкото патрони имат и колкото могат. Този път трябва да постигнем сериозна редукция на популацията на дивите свине, иначе сме обречени на неуспех. Това, което не успяхме първият път е първото нещо“, добави той.

По думите му в сивинефермите са били инвестирани много пари в мерки за биосигурност. Това включва и човешкият фактор, който трябва да спазва самите мерки. Там изглежда се пропука някъде системата. Сега правим анализ, за да видим какво се случва, идентифицирали сме някои и коригираме мерките, каза Иванов.

Третата група – прасетата от личните стопанства са най-уязвимата група. Тези, които имат прасета са ловци, гъбари, билкари, дървосекачи – те ходят в гората и могат да пренесат заразата и към домашните прасета, и обратно. Това което можем да направим, е да разделим тези три групи, за да няма пинг-понг ефект между тях, каза Иванов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.