Зам.-началникът на отбраната Емил Ефтимов: Откритата авиобомба е от Втората световна война, засега няма опасност от взрив

Боеприпасът е от Втората световна война, авиобомба, около 200 кг. Това каза пред журналисти зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов за открития боеприпас в столицата. „Засега не предвиждаме непосредствена опасност от взрив“, заяви той. Попитан, ако операцията не приключи днес, ще нощуват ли живущите в района навън. Емил Ефтимов коментира: „Ще направим всичко възможно това да не се случи. Засега сградите в непосредствена близост до мястото на боеприпаса трябва да останат обезлюдени“. „Процедурата е, че боеприпасът се разузнава на място.

След това се определя начинът за транспортирането му, извозването и унищожаването“, посочи той и уточни, че такива боеприпаси не се обезвреждат, а се унищожават. „Специалистите ни го разузнаха бързо, дори направиха кратка историческа справка“, поясни зам.-началникът на отбраната и допълни, че намереният боеприпас е силно корозирал. „Бомбардировки са паднали в тази част на града, боеприпасът е оттогава“, каза още вицеадмиралът.

„Ситуацията е под контрол. Изказвам благодарности към екипите на СДВР и Столична община за бързата реакция и отличната координация“, посочи зам.-началникът на отбраната. „Екипите ни по обезвреждане на боеприпаси пътуват към мястото. Ще направим всичко възможно да проведем операцията при строго спазване на мерките за безопасност“, обяви Емил Ефтимов. „Преди всичко и на първо място са мерките за безопасност. Условията и изискванията ни определят действията да се извършват в светлата част на денонощието“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България