Зам.председателят на парламента Иван Иванов: Парламентарният контрол да е по места

Парламентарният контрол трябва да става по места. Министрите, към които има питания трябва да бъдат на местата с народните представители от съответния регион, при хората и при проблема. Това заяви в четвъртък депутатът от Великотърновска област и зам. председател на Народното събрание Иван Иванов.

Той е категоричен, че болките на хората се решават не от разстояние и чрез приемни в областните градове, а с лични срещи.Иван Иванов отчете дейността си и отбеляза основни приоритети в предстоящата си работа. Според него е възможно създаването на единна дясна платформа.

"Целта е около Гражданския съвет на Реформаторския блок да се съберат лидери на партии от дясното, включително и нови проекти, за да се консолидира ново реформаторско мнозинство", обясни Иванов. За такива стъпки обаче според него може да се говори едва след очакваното в събота създаване на новата партия на Христо Иванов.

"Моята равносметка включва три важни приоритета, по които трябва да се работи. На първо място са традиционните български добродетели като родолюбието, трудолюбие, взаимопомощ, благотворителност. Силна държава може да има, когато сме заедно, а не разединени", изтъкна Иван Иванов.

Друг приоритет е националната идентичност.

"Като част от Европа, ние забравяме кои сме, което ни вкара в криза на идентичността", подчерта Иванов.

Той е категоричен, че са важни и институциите, които правят държавата. "Когато в една държава няма правосъдие и върховенство на закона, това не е добре. Назначенията стават по роднинска линия, партийна принадлежност или приятелска линия. Оттам расте корупцията. Хората вярват, че не могат да успеят с качества, а по тези начини. Така корупцията става белег на нашата фасадна демокрация. В политиката трябва да влизат необременени хора", убеден е Иван Иванов.

Като народен представител от Велико Търново и зам. председател на парламента той смята, че не е предал избирателите си.

"Не съм си позволявал да не идвам в региона си и да не се срещам с хората. Един народен представител трябва да работи мажоритарно. От първия ден, в който съм избран съм работил с хората, отчитал съм се пред тях”, обясни още Иван Иванов.

Той обяви, че е внесъл около 30 законопроекта в Народното събрание. Всички те обаче са били обсъждани предварително с хората, защото според него качеството за работата на един народен представител е не колко законопроекта е внесъл, а колко от тях са обсъдени с хората. Сред внесените от Иванов законопроекти са Законът за доброволчеството и за местното самоуправление.

Въпросите, които Иванов предстои да постави в парламента са за третокласната пътна мрежа и начините за финансиране и поддържане, защото във Великотърновско парите за това са малко. Другият въпрос е към. Министър Москов за ТЕЛК – овете.

“Около 300 000 са “фалшивите” инвалиди. Парите от тях могат да се използват за истинските”, обясни Иванов.

Той е успял да осигури бус за социалния дом в град Дебелец, домашни аптечки за социално слаби хора от общините Златарица и Елена. По негово настояване военният министър се е ангажирал да се помогне за ремонт на Военния клуб във Велико Търново.

Сред приоритетните са били и проблемите на трите висши училища в областта – ВТУ” Св. св. Кирил и Методий”, НВУ “Васил Левски” и Стопанската академия в Свищов.

“Имам 2 болки, два проблема, за които не ми стигна времето.Първият проблем е концесията на летището в Горна Оряховица. За мен това, което се случва там е преливане от пусто в празно.Другият проблем е магистрала “Хемус”, каза Иванов.

Иванов коментира и ситуацията около предстоящите парламентарни избори.

“Реформаторският блок влезе в коалиция с надеждата, да тръгнат да се правят реформи, но нашите министри се оказаха с двата крака в капана и рейтингът им е по – нисък. Защото реформи каквито хората искат и очакват не се случиха”, обясни Иванов.

Затова той се надява да се създаде Дясна реформаторска платформа, която да обедини десни лидери.

“Не виждам политически играч, който може да спечели освен ако не се държи популистки. Защото хората ще търсят промяна”, допълни Иван Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони