Замeстник-кмет на Пловдив с приз за иновативна политика във Виена

Водената от Община Пловдив политика за дигитализация на учебните процеси в общинските училища впечатли експертите в бранша със своята визия за развитие на образованието и неслучайно заместник-кметът по образование и бизнес развитие на града под тепетата Стефан Стоянов е сред финалистите на международна класация за иновативна политика.

Тя ще раздаде своите отличия на официална церемония в кметството на столицата на Австрия Виена навръх Никулден – 6 декември, а призът за Община Пловдив е за програмата „Дигитализация на учебния процес“ чрез въвеждане на платформите G-suite for Education и Microsoft Office 365. Тя впечатлиха журито, което отличи кандидатурата на Пловдив сред повече от 500 апликации от цяла Европа. Наградите са инициатива на базирания във Виена Институт за иновации в политиката. Инициативата е в рамките на Стария континент с основна цел да се поощряват и отличават добрите политически практики.

Наградите „Иновации в политиката“ ще бъдат обявени след гласуване на над 1000 европейски граждани, избрани на случен принцип, в 9 категории: Качество на живот, Свобода, Просперитет, Работни места, Екология, Култура, Демократичност, Човешки права и Общност. „С наградите „Иновации в политиката“ ние идентифицираме иновативни политически проекти в цяла Европа и ги представяме на широката общественост, така че те да могат да послужат за вдъхновение. Нашата инициатива е общоевропейска и тези награди са признателност към политиците, които мислят иновативно и постигат реални резултати във водените от тях политики, коментират организаторите на конкурса.

През 2016 г. Община Пловдив започва въвеждане на облачни технологии от последно поколение с цел повишаване на качеството на образованието и премахването на хартията от училищата. Плановете на общината са до 2019 г. всички 54 общински училища да са започнали дигитализиране на учебните си процеси. До момента 19 училища са се възползвали от програмата. „ Основното предимство е, че ученето всъщност може да бъде по-интересно за децата и на съвременно технологично ниво. С подкрепата на кмета Иван Тотев и Общинския съвет през последните години стартирахме редица образователни програми като Монтесори педагогика в детските градини, Иновативни училища и др. Тази номинация е висока оценка за екипа на Община Пловдив“, каза Стефан Стоянов.

Платформите са безплатни и целят трайна дигитализация на всички учебни процеси в училищата. Позволяват неограничен брой потребителски профили за директори, учители, студенти, родители и административен персонал. Всички необходими документи са достъпни от всяко място и по всяко време. След време тези технологии до голяма степен ще заместят хартиените носители в училищата. Община Пловдив организира и финансира обучението на училищните екипи за използване на тези платформи. Обученията се провеждат от неправителствената организация Център за творческо обучение. През 2017г. младият екип на организацията откри център за трансфер на технологии в Пловдив, за да подпомогне работата по дигитализация на училищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони