Занаятчии подредиха творби в центъра на Монтана

aleya_zanayati_montana2017a aleya_zanayati_montana2017c aleya_zanayati_montana2017b

Алея на изкуствата и занаятите грейна в центъра на Монтана. Пред празника на областния град – Деня на Свети Дух, над 50 занаятчии от цялата страна подредиха изделията си на маси край общинския пазар. Свои произведения показаха майстори на метала, керамиката, дървото и текстила. Сред занаятчиите в Монтана за пръв път участва и чужденец – сирийски гражданин, който изработва творби от кожа и стъкло.

„Откриваме петото – юбилейно издание на Алеята на занаятите в Монтана. Радващо е, че участниците в тази изява стават все повече, а това, което показват - все по-разнообразно. Има дърво, метал, текстил, керамика, а ръцете на тези хора са го превърнали в изкуство. Впечатление прави и сериозната география на алеята - тя е събрала хора от цялата страна и дори сирийски гражданин. Този мъж вече е част от нашето общество, споделя и традициите ни. Всеки от нашите съграждани, както и гостите, ще могат да открият по нещо за себе си на това място, а то допринася за атмосферата на празника ”, заяви кметът Златко Живков.

Градоначалникът дори сам седна зад грънчарското колело, за да се опита да изработи пръстен съд. „Благодарни сме на община Монтана, че ни дава тази възможност и за пети път показваме какво могат нашите майстори. Българският занаятчия е много упорит, много кадърен, но за съжаление малко недооценен!”, сподели една от организаторите и участнички в базара Лидия Костова. Алеята на занаятите се организира от „Лива Арт”, Общинския пазар и общинската управа в Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони