Занаятчийската чаршия в Старинен Пловдив отваря врати на 1 юни

Навръх Международния ден на детето - 1 юни, официално ще бъде открита Занаятчийската чаршия в Пловдив. Тя ще се намира на улица "Стръмна" 1 и 3 в Стария град под Етнографския музей, а сагата с нея трае 5 години - от промяна на собствеността, през необходимите разрешителни от институциите, до ремонтните дейности, които още продължават.

"Радвам се, че с решение на ОбС тези къщи бяха дадени на Занаятийската камара. Надявам се тези пространства да привличат все повече туристи. Ние като община ще направим така, че Занаятчийската улица да бъде включена в туристическите маршрути на Пловдив и да бъде открита като нова дестинация в Стария град, заяви зам.-кметът Амелия Гешева при огласяването на новината.

Занаятчийската чаршия ще има пекарна и много ателиета - за рисуване на стъкло, художествени тъкани, керамика, плъсти, а тенденцията е да се разширява с още занаяти. Детският панаир на занаятите, който традиционно се провежда на 1 юни, също ще е на ул. "Стръмна", като идеята е малчуганите да са близо до майсторите и да са съпричастни към правеното от тях, обяви Тони Симидчиева, председател на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив. Ц Тони Симидчиева. Идеята е децата да са близо до майсторите, за да бъдат съпричастни към правеното от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини