Западните санкции спират газа по „Северен поток“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Няма друга причина за намалените доставки, увери Песков

Брюксел с тежки обвинения към Москва

Наложените от Запада санкции са причина за спирането на доставките на руски природен газ по газопровода “Северен поток”, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде АФП.

“Проблемите, свързани с газовото снабдяване, се появиха заради санкциите, наложени от западните държави. Няма друга причина за тези проблеми”, категоричен бе Песков. И обясни, че турбина на газопровода трябва да бъде ремонтирана, което обаче не може да се случи именно заради наказателните мерки срещу Русия. “Тя не функционира добре, стават повреди. Това води до спиране на доставките”, отбеляза говорителят на Кремъл. И подчерта: “Западът, в конкретния случай Европейският съюз, Канада и Великобритания, са отговорни за това, че ситуацията стигна дотук”.

Песков за пореден път отхвърли “непрестанните опити” на Запада “да хвърли вината” върху Москва.

Миналата седмица руският газов гигант “Газпром” спря напълно подаването на синьо гориво по “Северен поток” заради ремонтни дейности, които трябваше да продължат от сряда до събота. Но и след това газ не потече, като руската страна обясни това с технически проблеми. В петък “Газпром” обяви, че са открити течове на масло в турбината по време на проверка в една от помпените станции, намиращи се в Русия.

Междувременно германската компания “Сименс енерджи”, която преди инвазията на Русия в Украйна отговаряше за техническата поддръжка на “Северен поток”, заяви, че подобни технически проблеми като изтичане на масло от турбината са се случвали и преди, но това не е налагало спирането на доставките.

А от Еврокомисията отново обвиниха Русия, че използва газовите доставки като оръжие. “Ако Русия имаше желание да достави газ на Европа, тя можеше да добави количества по други газопроводи, “Северен поток” не е единствената тръба към ЕС”, каза днес говорител на ЕК.

“Ако имаше технически проблем, който възпрепятства доставките през “Северен поток”, щеше да има възможност, ако имаше желание, да се достави газ до Европа през други тръбопроводи. Това е нещо, което не виждаме да се случва”, посочи говорителят.

Заради несигурността на доставките от Русия днес цените на природния газ на европейските борси скочиха с 26%.

Загинали са двама служители

Атентат край руското посолство в Кабул

Талибански войник охранява района около руското посолство в Кабул.

Двама служители на руското посолство в Кабул бяха убити днес при бомбена експлозия, станала в района на дипломатическата мисия, съобщи руското министерство на външните работи.

Нападението е станало в 10,50 часа местно време в непосредствена близост до посолството. Неидентифициран нападател е задействал взривно устройство, при което са загинали двамата служители на мисията, се казва в съобщението.

Най-малко един цивилен също е бил убит във взрива. Очаква се бройката на жертвите да нарасне. Поне 10 души са били ранени при експлозията.

Според очевидци взривът е станал в момент, в който пред посолството са чакали афганистанци за издаване на визи.
Според “РИА Новости” пък експлозията прогърмяла, когато руски дипломат е излязъл при чакащите отвън граждани, за да извика имената на онези кандидати, които трябвало да получат визи.

Зоната на посолство и околните улици бяха отцепени от талибанските сили за сигурност.

Това е първата атака по чуждестранна мисия в Кабул, след като през август миналата година талибаните превзеха властта в Афганистан.

Издирват се двама извършители на нападенията

Извънредно положение в Канада след кланета с 10 жертви

Разследващи екипи оглеждат едно от местата в Уелдън, на които бяха открити убити.

Канадските власти обявиха извънредно положение в няколко провинции, след като поне 10 души бяха убити, а над 15 ранени в кървави нападения с нож, предаде Би Би Си.

В централната провинция Саскачеван са поставени контролно-пропускателни пунктове. Жителите са призовани да стоят на закрито, а шофьорите да не взимат стопаджии, докато полицията издирва двама заподозрени.

Това са Деймиън Сандерсън (31 г.) и Майлс Сандерсън (30 г.), за които се предполага, че са извършили масовите убийства. Двамата се укриват и се смятат за въоръжени и опасни.

Жертвите са намерени на 13 различни места в отдалечената местна общност Джеймс Смит Кри Нейшън и близкото село Уелдън.

Това е един от най-смъртоносните случаи на насилие в страната. Премиерът Джъстин Трюдо описа атаките като “ужасяващи и сърцераздирателни”.

“Шокиран съм и съсипан от ужасяващите атаки. Отговорните за днешните отвратителни нападения трябва да бъдат изправени пред правосъдието”, заяви Трюдо.

Все още няма информация за мотивите за престъпленията.

Ронда Блекмор от конната полиция в Саскачеван каза, че някои от жертвите може да са били набелязани предварително, докато други се смята, че са били “нападнати произволно”.

Връзката между Деймиън Сандерсън и Майлс Сандерсън не е ясна, а властите засега не са предоставили повече подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа