Западът вини Беларус в отвличане на самолет (обзор)

Минск отклони полет, за да арестува опозиционер

Журналистът и приятелката му са задържани

126 пасажери изложени на риск

Западните държави заклеймиха Беларус за “отвличането” на пътнически самолет с цел да арестуват беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич, който бил на борда, предаде Би Би Си.

Самолетът на ирландската компания “Райънеър” със 126 пасажери, пътувал в неделя от Атина до Вилнюс, бе отклонен към Минск малко преди да напусне беларуското въздушно пространство. Официалното основание на Беларус било, че е получена информация за бомба на борда. Минск вдигнал и изтребител, който да съпроводи машината до аерогарата.

Пасажерите разказват, че Протасевич бил “супер изплашен”" и споделил, че го очаква смъртна присъда. Той предал лаптопа си и мобилния си телефон на приятелката си, която пътувала с него.

След извънредното кацане в Минск пътниците били изведени от самолета, на който по-късно било разрешено да продължи за Вилнюс (където пристигнал шест часа по-късно от графика). Протасевич и приятелката му - според някои информации руската гражданка София Сапега, не се върнали на борда, а по-късно стана ясно, че те са били арестувани.

26-годишният Протасевич живее от 2019 г. в изгнание в Литва. Той работел за медията “Некста”, която излъчва в канала “Телеграм” и отразявал миналогодишните протести срещу преизбирането на президента на Беларус Александър Лукашенко, заради което е обвинен в тероризъм и подбуждане към бунт. Протасевич бил в Атина за икономическа конференция.

Русия изненадана от западния шок

ЕС затваря небето за Минск

Самолетът кацна във Вилнюс с 6 часа закъснение.

Пакет от мерки срещу Беларус в отговор на отклоняването на самолета на “Райънеър” предстоеше да обсъдят късно снощи лидерите на ЕС.

Сред предложенията са забрана за полети над Беларус, а също и забрана за навлизането в европейски летища на самолети на беларуския национален превозвач “Белавия”.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен отсече, че “скандалното и незаконно поведение (на Минск) ще има последствия”.

Българското МВнР, което съобщи, че на борда на самолета е бил и български гражданин (подробности за когото не бяха съобщени), също порица случилото се като абсолютно неприемливо нарушение на международното право.

А Русия изрази изненада от реакцията на Запада. “Шокиращо е, че Западът смята, че инцидентът във въздушното пространство на Беларус е “шокиращ”, написа иронично във фейсбук говорителката на руското МВнР Мария Захарова. “Мрежата помни всички случаи на насилствени отвличания, принудителни кацания и незаконни арести, извършени от “пазителите на реда и морала”, добави Захарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа