Западът е обещал НАТО да не се разширява на изток

Среща във формат „2+4” в Москва през 1990 г.

„Шпигел” разкри документ

Уверенията били дадени през 1991 г.

Протоколът потвърждава позициите на Москва

Западните държави през 1991 г. са се обявили против разширяването на НАТО на изток и определяли като „неприемливо” влизането в пакта на страните от Източна Европа. Това показва документ, публикуван преди броени дни от авторитетното германско сп. „Шпигел”.

Документът, обозначен с гриф „секретно”, е бил открит от американския политолог Джошуа Шифринсън в разсекретени неотдавна масиви на Националния британски архив, посочва „Шпигел”. Всъщност става въпрос за протокол от срещата на външните министри на САЩ, Великобритания, Франция и ФРГ на 6 март 1991 г. в Бон.

На срещата, състояла се няколко месеца преди прекратяването на действието на Варшавския договор, е била обсъждана сигурността на Полша и други държави от Източна Европа. Политици във Варшава и Будапеща от известно време сигнализирали за интереса на страните им да се присъединят към НАТО. Но Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж смятали членството на източноевропейските държави в пакта за „неприемливо”, пише „Шпигел”, позовавайки се на документа. И цитира съдържащо се в него изказване на представителя на западногерманското МВнР Юрген Хробог: „В хода на преговорите във формата „2+4” ясно дадохме да се разбере, че няма да разширяваме НАТО отвъд Елба. Затова не можем да предложим на Полша и другите членство в НАТО”. („Шпигел” уточнява, че Хробог най-вероятно е объркал реките Елба и Одер.)

Позицията на Хробог споделя и представителят на САЩ на въпросната среща Реймънд Зайц. Който казва: „Дадохме на СССР ясно да се разбере в преговорите „2+4”, както и в други преговори, че нямаме намерение да се възползваме от изтеглянето на съветските войски от Източна Европа. НАТО не трябва да се разширява на изток нито формално, нито неофициално”.

Публикуваният от „Шпигел” документ на практика оборва твърденията на настоящия генсек на НАТО Йенс Столтенберг, че пактът никога не е обещавал на Русия да не се разширява на изток, и потвърждава заявленията на руския президент Владимир Путин, че Москва е получила такива уверения, но е била излъгана.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Галина

    Това е недопустимо поведение от нашите днешни партньори

Още от Европа