Еврокомисар Авромопулос: Преспанският договор е „под въпрос“

Гръцките фермери излизат на протест, блокират ГКПП „Кулата”

Идат силни дъждове и сняг Около 90 л/кв. м ще се изсипят над Югозападна България

Дете на година е починало в Плевен от усложнение след вирусна инфекция

Поройни дъждове и наводнения убиха 26 души в Индонезия, над 3000 са евакуирани

Турски ТИР се заби в къща в село Самоводене

Нищо лично в цензурата

На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Западът насочи мерника си към Русия и се самозастреля Безкрайните финансови претенции към Москва изпокараха „цивилизования“ свят, или как хитрата сврака сама попадна в капана с двата крака

Сградата на Международния наказателен съд в Хага

Гърция може да предяви искове към Германия, Италия и България за нацистката окупация на страната през 1941-1944 г.

В началото на 2019 година Варшава планира да представи на Германия „претенциите си за репарации“. Става дума за обезщетение за вредите, причинени от нацистите на Полша по време на Втората световна война. Това заяви ръководителят на парламентарната комисия по въпросите за изплащането на репарациите Аркадиуш Мулярчик.

Приблизително по същото време гръцкото министерство на финансите съобщи, че също не изключва възможността да предяви искове към Германия, Италия и България за нацистката окупация на страната през 1941-1944 г. Представителите на Полша и Гърция не крият, че съдебния орган пред който ще изложат тези претенции, е Международният наказателен съд. Ако това се случи, ще станем свидетели на нова тенденция и сценарият, разработен от Запада срещу Русия, започва да работи срещу самия Запад.

Трябва да дадем още едно обяснение. След разпада на СССР основната идея на Запада беше да постави Русия във финансова зависимост и това трябваше да бъде постигнато като на наследника на Съветския съюз – Русия, бъде вменен „комплекса за историческата вина за престъпленията на комунизма“. И след това да бъде организиран международен съдебен процес, в който Русия бъде призната за виновна за „световния геноцид“.

Владимир Жириновски има намерение да предяви иск за 1 трилион евро заради геноцид над руското население в Прибалтика.
Владимир Жириновски има намерение да предяви иск за 1 трилион евро заради геноцид над руското население в Прибалтика.

Тогава западните медии злорадстваха, че много скоро ще има „Нюрнберг – 2 срещу Русия” и за тази цел САЩ и техните съюзници инициираха създаването на Международния наказателен съд (МНС) и получиха одобрението на Общото събрание на ООН в края на 90-те години. Американските и европейските юристи също така разработиха и Римския статут, въз основата на който осъществява дейността си МНС.

Никой не се притесняваше, че трябва да се осъди Руската федерация за идеалите на интернационализма, т.е. за „разпространяването на комунистическата идеология“, но комунистическата идеология беше международна, а не само и изключително руска. Тази формулировка напълно съответстваше на интересите на западните финансови кланове и по този начин те очакваха да разрешат два проблема наведнъж. От една страна, да се дискредитират и да забранят идеите за солидарност и интернационализъм, а те винаги представляват заплаха за света на капитала.

От друга страна, осъждайки Русия за „комунизма“, непрекъснато може да се увеличат финансовите претенции към нея. В крайна сметка, като страни съюзници на САЩ от всички континенти – от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, щяха да участват в процеса за изчисляване на размера на „щетите“. Беше планирано всяка „засегната“ държава да може да подава искове срещу Русия поотделно и този Международен наказателен съд като постоянен орган да може непрекъснато да налага на руснаците нови и нови финансови задължения.

Всъщност, беше създаден механизъм, който ще позволи на Запада неограничено и без никакви разходи да изпомпва ресурсите на Русия. Инициаторите за създаването на МНС напълно разбираха, че западните държави винаги ще имат числено превъзходство в този съдебен орган. Въпреки че съдът е официално учреден по инициатива на ООН, той не е част от официалните структури на тази организация и нито Общото събрание, нито Съветът за сигурност на ООН могат да оказват влияние върху неговата дейност.

Повечето от държавите, ратифицирали Римския статут, бяха или са съюзници на САЩ, или са лоялни към американската политика и по този начин за представителите на западните държави винаги са били гарантирани над половината места от съдебния състав.

Срещу руснаците се изправи „глутница от чакали“ с твърде големи финансови искания, която искаше да разпокъса Русия, за да задоволи прекомерните си апетити. Най-лошото беше, че всеки искаше „лъвския пай” от още непридобитата жертва и по тази причина още преди началото на процеса срещу Руската федерация, започнаха конфликтите вътре в „глутницата“.

Лондон, Берлин и Париж претендираха за основен дял, подчертавайки, че те са „участвали най-много в борбата срещу комунизма“, но тези претенции бяха оспорени от страните от Източна Европа. Те вярваха, че „компенсацията“ трябва да бъде преди всичко за тях като „най-пострадали от СССР“.

Постепенно нарастваха противоречията, които пречеха на работата на Международния наказателен съд и днес те се превърнаха в открита конфронтация вътре в западния свят. Доказателство за това са претенциите на Варшава и Атина към Берлин и първоначалната задача да се организира процеса срещу Русия отиде на заден план. Не случайно в интервюто си Аркадиуш Мулярчик признава, че много „по-вероятно“ е да получи обезщетение от Германия, отколкото от Русия.

И той е прав. Още през 2016 г. Руската федерация официално престава да бъде страна в МНС, за разлика от страните от ЕС. САЩ също напусна МНС през 2002 г., а за страните от Европа остана да предявяват претенциите си… само към себе си.

Александър Гапоненко (с микрофона) по време на протест срещу преследването на руския език в балтийските държави.
Александър Гапоненко (с микрофона) по време на протест срещу преследването на руския език в балтийските държави.

Освен това се получи парадоксалната ситуация, когато МНС, създаден да осъди Русия, се превърна в платформа за подаване на искове срещу Запада за … геноцида срещу руския народ. Един от лидерите на Конгреса на латвийските чуждестранни граждани Александр Гапоненко се обърна към прокуратурата на МНС за разследване на фактите относно преследването на руския език в балтийските държави и за установяване на действия на властите от тези държави за геноцида на руското население. А Владимир Жириновски с явен намек към наказателния съд обяви намеренията си да представи на Европа иск за … един трилион евро. И, очевидно, това е само началото.

Разбира се, европейските държави се опитват да неутрализират тези опити чрез незаконни методи, като ареста на Гапоненко от латвийските власти. Но работата е в това, че процесът вече е започнал и е невъзможно да се спре.

*Превод специално за „Труд” Павел Марков

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Germaqncite prez WW2 iztrebiha nad 1 000 000 slaviani iz lagerite na smrtta/ razbirai poliaci I rusnaci / – genocid , za koito dosega ne sa si platili, veroiatno zashoto rusnaka okupira iztochna germania I iznese know how, fabriki, pari I resursi! Zemiata do reka Oder e bila slavianska, a germancite sa asimilirali / progonili zhitelite na iztok.

 2. Западът се застрелял! Много важно,дреме ми на тампона!

 3. Руските общности в тези страни открито се пренебрегват. 20% в Литва, 55% в Латвия и 25% в Естония не е малко. Между гражданите от различни националности в тези страни няма реално напрежение. Властите им, лоялни на ЕС, се опитват да създадат. Говорим за права и свободи, в същото време пренебрегваме, че там живеят между 1 и 2 милиона руснаци. Това е абсолютен парадокс. Някой ще почне да цитира исторически данни и статистика. Ок, но всичко е минало, живеем в 21 век и да извършваш това е малоумие. В Полша преди 70 години за изселени всички немци, до крак, а днес има 2-3 общини, които имат немски език като официален. А в тези страни не признават руски, при условие, че е майчин на значителен процент от населението. Не става въпрос за симпатии към една или друга страна, а за права на граждани.

  1. Руските общасти са пренесени в балтийските страни след съветската окупация. Те би трябвало да бъдат изселени. Същото става в крим. и У нас. 500к руснаци ще поискат статут, езици, църква и тн. и черноморскя руски флот ще се опита да им ги осигури. руснаците трябва да бъдат гонени зад Сибир.

   1. Watmark, а ти някога прочел ли си поне една книга по история? Глупости приказваш точно по тази причина. Прочети книги по история на Германия и Полша, от които ще ти стане ясно как са били създадени Прибалтийските републики. И още нещо – такива като теб са по-лоши и от комсомолски секретари. Всеки случай разсъждения ти нямат нищо общо с думата демокрация.

 4. Край, със Запада е свършено и сега Путя и баба Кури ще командват с вета…..ааааааааааа

 5. Демагогия, демагогия и пак демагогия – това е политиката. Силата на победителя се налага а дали е прав се определя пак от него. Хубавото е че Русия е силен опонент и ръководена от далноводен политик като Путин ще им даде добър бой

  1. Никакъв бой няма да им даде Путин, г-н „Heh „. Русия не се готви за нападателен бой, само се подготвя доста добре за отбраната си. То от написаното е съвсем ясно, кой иска да граби, кой се облизва за руските ресурси. Затова виждаме и обграждането на Русия с бази, насъскването на държавите срещу нея. Колкото до боя, банално известен е израза че Русия не започва войните, тя ги завършва.

  2. “ heh“ ,ти си един пълен идиот. Русия е едно Лайно, слаба икономика и политика. Природните ресурси са нищо, без да са овладени финансово. Дават се луди средства за оръжия, а мизетиятта е екстремна …..! Путя знае това, но си трае. Неговите 200 милиарда долара са си скрити…….. Но скоро вси чко ще гръме и ЧЕРВЕНИТЕ ОТРЕПКИ като теб ще го духат…..

 6. Червени ЛАЙНАРИ, нп госьрпте тъпотиф. Аз съм биб в Русия, в Москва и зна ИСТИНАТА…… А тя е плачевна…….

 7. Гадни червени ЛАЙНАРИ, не дрънкайте простотий Аз съм бил в Русия, в Москва и знам ИСТИНАТА…… А тя е плачевна…….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.