Съпругата на Нетаняху е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства

Британците смятат, че Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер Данните са от социологически проучвания, публикувани във вестниците „Сънди Таймс“ и „Сън“

Спецпрокуратурата поиска задържане под стража на служителя на МВР, задържан с половин тон нелегален тютюн

Камери вместо огледала В електрическата Honda водачът избира дали да вижда нормално или широкоъгълно изображение

Българската попара влезе в класация на Си Ен Ен за екзотични закуски

Българско кисело мляко по японски Котоошу – рекламно лице на продукта

Самолет излезе от пистата на летище в САЩ Няколко души са пострадали при инцидента

Жан-Пол Белмондо целувал най-красивите жени След тежък инсулт през 2001-а успява отново да възвърне говора си

Делегатите на Конгреса на БСП няма да обсъждат промени в Устава на партията

Служител на МВР обвинен за участие в престъпната група за производство и разпространение на тютюн за пушене (ВИДЕО)

Прага – позната и винаги изненадваща Чешката столица заслужено има славата на град на изкуствата

Цветна кухня за естети

Корнелия Нинова оттегли оставката си Председателят на БСП: Още не съм умряла, и наследството ми не е открито

Мирослав Найденов: Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости

Битките за коса в елита на спорта

Западът, Скопие и НАТО Западът се притеснява от руското влияние в района

Налице са действия и послания, които подсказват, че предстои развитие по темата около спора за името на Бившата югорепублика Македония (БЮРМ). В същото време една новина, долетяла от Сараево, сочи, че западняците са се активизирали, за да приключат с откритите въпроси в Западните Балкани, сред които е и този с Гърция за името на БЮРМ.

Западът бърза да включи в структурите си, и по-конкретно в НАТО, при това незабавно, страните, намиращи се извън евроатлантическия алианс, така че да бъде възпряно руското проникване в района, което заплашва да ерозира прозападната му ориентация. След присъединяването на Черна гора към НАТО, в чакалнята на Северноатлантическия съюз се намират БЮРМ, Босна и Херцеговина и Косово, като Сърбия в това отношение представлява специален случай заради силните й връзки с Москва, въпреки че тя „се храни“ най-вече от западните инвестиции.

Логично е от въпросните три кандидатури тази на Скопие да заема приоритетно място. Единствената пречка пред кандидатура на БЮРМ, поне за НАТО, сега представлява спорът с Гърция за нейното наименование. Миналия вторник в Сараево обаче, ръководителят на военния комитет на Северноатлантическия алианс Петър Павел заяви, че Босна отговаря на техническите военни условия, за да влезе в алианса на следващия етап на атестиране от страна на НАТО.

Атина ще се окаже изправена много скоро пред въпроса за членството на БЮРМ в Северноатлантическия съюз, макар и това да стане с абревиатурата на тази страна. Сигналите за това пристигат отвсякъде.

В Скопие правителството на премиера Зоран Заев създава климат на оптимизъм за това, че ще нормализира отношенията си с Гърция и в същото време ускорява реформите, така че да бъде компенсирано загубеното време, оставено от неговия предшественик Никола Груевски.

(в. „Катимерини“, Атина, превод БТА)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. не ми стана ясно, защо Западът самоволно е решил, че Македония, Черна гора и др. държави в Европа са му бащиния и Русия не трябва да има влияние в тях…??
  всъщност т. нар. „евро-атлантически ценности“ включват: 1. Алчност; 2. Лъжа; 3. Жестокост; 4. Педерастия; 5. Подкрепа на тероризма; 6. Закрила на фашизма.

 2. БРЮМ ??, сега като му хвърлят една балканска сръдня/пръдня за това уйбидно БРЮМ. Имаме един БРЮМ в колектива вече знам новият му прякор. Ама и вий вестникарите сте големи майтапчии -няма ли някой да ви контролира/прочете какви ги хвърляте ?

  1. Поредният българопредател си ти негоднико.

 3. Сори,че обърках БЮРМ с БРОМ., абе направо нова държава изникна.

 4. Кога Гърция се е наричала Македония? Ако гърците се смятат за елени то еленизъм в Македония никога не е имало. Еленизъм е сместването на културата създадена от Дионисий, Орфей,Золмоксис, за която без основание е наречена гъцка и културата на Заратустра, Междуречието и Египет.
  Разцвета на елинизма е в Александрия при Птоломейте. Египет също ли Гърция?!!! На Балканите
  еленизъм не съществува. Установените културни традиции от царете на тракийските племена, от които са и македонците продължава до завладяването им от Рим. в мала Азия продължава традициите установени от персийските сътрапи.
  Време е народите да разберат,че гърците са плагиати .Те не са виновни такива ги направиха невежеството на западните интелектуалци по време на възраждането

 5. Запада нищо самоволно не е решил. Който може го прави, който не може – духа супата и мрънка. Важното е съюзът с Башар Асад да е в ред. А сърбите нямат избор. И те като виетнамците ще се американизират. Куба вече започна.

 6. В ЖИВОТА , В ЕЖЕДНЕВИЕТО КОГАТО СЕ ТЪРСИ ПРИЧИНА ЗА НЯКАКВО СЪСТОЯНИЕ , КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРЕШИ ,ВИНАГИ ПОГЛЕДИТЕ СЕ ОБРЪЪЩАТ КЪМ ЖЕНАТА ! НЕ СЛУЧАЙНО Е КАЗАНО “ ШЕРШЕ ЛА ФАМ “ ! В ПОЛИТИКАТА НА БАЛКАНИТЕ ОБАЧЕ ЖЕНА НЯМА ЗАМЕСЕНА , НО ИМА РУСИЯ !!! И ЗАКОНОМЕРНО РЕЗУЛТАТИТЕ СА СЪЩИТЕ .;
  ТА И В НАШИЯ СЛУЧАЙ .ЩЕ ЧАКАМЕ И ЩЕ ГЛЕДАМЕ!
  НО НЯМА СТРАШНО – НИЕ ЗНАЕМ РЕЗУЛТАТА . КАКТО ЗА ДЪРЖАВАТА МАКЕДОНИЯ , ТАКА И ЗА НЕЙНАТА ЦЪРКВА !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.