Запазват броя на комисиите в парламента

Блицконтролът отива в историята

Броят на комисиите в 44-тото народно събрание да бъде запазен като в предишния парламент. Това е предложението, което ГЕРБ ще направи към останалите парламентарни партии днес по време на първото заседание на комисията по изготвяне на новия правилник на парламента. Председателят й Данаил Кирилов събира членовете й за обсъждане на проекта, който ще бъде предложен на депутатите за гласуване в пленарната зала.

Постоянните комисии в 43-тото народно събрание бяха 24.

От ГЕРБ обмислят от пленарната зала да отпадне блицконтролът на министри, който бе въведен по времето на кабинета “Орешарски”. Вместо това представителите на изпълнителната власт ще бъдат изслушвани в ресорните комисии. Петъчният парламентарен контрол ще се провежда в същата форма, но от БСП настояват да се въведат стриктни правила за по-бързи отговори на министрите.

Пак социалистите искат в новия правилник да бъде записано и замразяването на депутатските заплати. Изслушването на главния прокурор, което е заложено в Закона за съдебната власт, също ще бъде вписано в правилника на Народното събрание. Партиите, които са в опозиция, също ще получат председателски места в парламентарните комисии. Най-вероятно от БСП ще запазят комисията по икономика, която и в предишния парламент бе оглавена от техен представител - Петър Кънев. Д-р Хасан Адемов от ДПС отново се спряга за председател на комисията по социални дейности, както беше и в миналия мандат. Адемов е признат експерт в ресора и от ГЕРБ, и от БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика