Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Засилени мерки за сигурност в София, фенове на Англия пият от сутринта (СНИМКИ)

„Мерцедес“ пак обезсмисли сезона

Запазват субсидиите за производителите на тютюн

Среща на производители и изкупчици на тютюн се проведе в Шумен на Световния ден на тютюнопроизводителите. Дискусията уважи зам.министър Цветан Димитров/втори вдясно/. Снимка: Авторката

Министерство на земеделието запазва ангажиментите си към производителите на тютюн, финансовия пакет на ДФ „Земеделие“ остава същия като м.г., това е ясно от бюджет 2017-та. Това обяви в Шумен пред производители и фирми изкупчици на тютюн зам.-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров. Той уточни, че преди дни е бил на среща за бюджета в Министерство на финансите и „няма финансови сътресения по отношение на всичките държавни помощи, включително и на тютюнопроизводителите“.

В петък на Световния ден на тютюнопроизводителите в Шумен се събраха представители на бранша от цяла Северна България да дискутират проблемите си.

Предизвикателствата пред сектор „Тютюн“ са много, през последните години стремежът е да се доказва, че тютюнопушенето няма нищо общо с тютюнопроизводството. „Едното е порок, а другото е начин един производител да докара доход на себе си и семейството, и всеки труд трябва да бъде уважаван и заплащан по достойнство“, каза зам.министърът. Според него, на път сме обществото да разбере, че прозводителят е съседа, роднината и това не са демони, които тровят населението. Пушенето е личен избор и то няма нищо общо с труда на полето.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопрозводителите Цветан Филев изрази притеснения от изискванията на Световната здравна организация да се отглежда тютюн от септември до май, да се заменя той от алтернативни култури и да се използват тютюни с ниско съдържание на никотин. На предстояща среща в Индия интересите на България ще бъдат защитени, обеща зам.министъра.

По последни данни у нас има 17 000 производители на тютюн, в световен мащаб са 30 млн. души.
Залата на срещата беше нарочно украсена с букет от хризантеми и 4 вида тютюн – бърлей, каба кулак, катерини и басма, произведен в Шуменско, където има 4 000 земеделци в сектора. Аранжировката е от тазгодишната реколта, обясни Вилдан Шабанова, шеф на Сдружението на производителите в Североизтока.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.