Заплатите до 840 лв. без запор за дългове

Промяната е заради увеличението на минималната заплата на 650 лв.

Гледат доходите след плащане на налози

Ако детето учи дистанционно, кредиторите не могат да вземат лаптопа

Заплатите до 840 лв. реално вече не може да бъдат запорирани заради дългове и хората ще ги взимат в пълния им размер. Причината за това е увеличението на минималната заплата на 650 лв. от 1 януари 2021 г.

Според Гражданско процесуалния кодекс, при принудителното събиране на просрочени заеми и на неплатени сметки за телефон, парно и т. н., от трудовите доходи на длъжника и от получавана от него пенсия, на месец кредиторите трябва да му оставят сума, равна на минималната заплата. Но длъжникът трябва да разполага с минимална заплата след платени данъци и осигуровки, гласи ГПК. При заплата от 840 лв. след удържане на данъци и осигуровки длъжникът трябва да получи 651,82 лв., т. е. кредиторите вече може да му вземат само 1,82 лв.

По-ниските заплати кредиторите въобще не могат да пипнат. Ако заплатите се изплащат по банкова сметка, банките трябва да разрешат на длъжника да изтегли до 650 лв. за месец.

Ако доходите на длъжника след плащане на данъци и осигуровки са между минималната заплата и двукратния є размер (от 650 лв. до 1300 лв.), събирачите на дългове може да взимат една трета от доходите му, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които издържа. Ако след плащането на налози длъжникът взима между двукратния размер на минималната заплата и четирикратния є размер (от 1300 лв. до 2600 лв.), кредиторите може да приберат една втора от доходите му, ако е без деца, и една трета, ако е с деца. Ако месечното възнаграждение на длъжника след плащане на налози е над четирикратния размер на минималната заплата (над 2600 лв.), кредиторите може да вземат горницата над двукратния размер на минималната заплата (1300 лв.), ако е без деца, и горницата над два пъти и половина размера на минималната заплата (1625 лв.), ако е с деца, които издържа.

От длъжника не може да бъдат взети и някои лични вещи. Сред тях са посочени “учебните пособия, включително книгите и музикалните инструменти, използването на които е необходимо при общото и професионалното обучение на длъжника и членовете на неговото семейство”. Това означава, че ако детето учи дистанционно, не могат да вземат семейния лаптоп, който то използва.

Правила

Оставят печка, хладилник и пералня

Събирачите на дългове не могат да вземат хладилника, готварската печка и пералнята на длъжника. Списъкът на личните вещи, срещу които не може да бъде насочено принудително изпълнение заради дългове, е определен от Министерски съвет. Сред тях са употребяваните обувки и бельо, малко дрехи, по един креват за всеки член от семейството, един двукрилен гардероб, кухнески бюфет, маси и столове, обикновените домашни и кухненски прибори и съдове, един телефонен апарат и едно радио. Най-често частните съдебни изпълнители взимат телевизори, мобилни телефони и бижуна на длъжниците. Тези вещи не са защитени от закона, а и най-лесно може да бъдат продадени.

От длъжниците не могат да бъдат взети и техните домашни любимци, ако не са отглеждани за продажба, детските храни и принадлежности.

Коментари

Задължително поле