Заплатите на учителите да станат 120% от средната за страната

Възнагражденията на учителите трябва да бъдат по-високи от средните и дори да са 120% от тях, каза след среща с представители на образователните институции във Варна просветният министър Красимир Вълчев. Според него само по този начин могат да бъдат мотивирани млади хора да влязат в педагогическата професия.

Министърът заяви, че е поет ангажимент при делегираните бюджети да бъде променена финансово-разпределителната формула, така че да не зависят само от броя на учениците. Освен стандарт за дете/ученик/ ще бъде добавен и стандарт за група/паралелка/, както и за институция, която няма да зависи от броя на децата и учениците. Основният фактор за неравенство в системата е възможността училищата и детските градини да ангажират добри педагогически специалисти, посочи Вълчев. Според него ангажирането на добри специалисти е много по-трудно в малките и отдалечените населени места.По линия на ОП “Региони в растеж” ще бъдат инвестирани близо 600 милиона лева в образователна инфраструктура, допълни още Вълчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.